Začal festival ve Varech. Na úvod převzali ceny Russel Crowe a Alicia Vikanderová

V Karlových Varech začíná sedmapadesátý filmový festival. Připraven je na „baťůžkáře“ i filmové hvězdy. Na úvod dorazily dvě z hlavních tváří festivalu Russell Crowe a Alicia Vikanderová, kteří převzali během slavnostního zahájení čestná festivalová ocenění. Největší pozornost ale patří filmům, hlavní cenu – Křišťálový glóbus – můžou letos získat i dva zástupci české kinematografie. Vítězové budou známi v sobotu 8. července.

Russell Crowe si z Varů odveze Křišťálový glóbus za přínos kinematografii. „Začal jsem hrát, když mi bylo šest let, a od roku 1989 pravidelně točím, takže z mého pohledu mám velké štěstí, že mě to stále baví. Líbí se mi filmovat. Je to jiné, než to bylo před dvaceti čtyřiceti lety, ale těší mě, co dělám,“ přiznal v krátkém rozhovoru pro ČT na červeném koberci.

„Čím jsem starší, tím víc se můj vztah k filmu prohlubuje. Miluji, kolik toho dokáže změnit. A ke změně občas stačí jediný hlas. Ať je to ten váš,“ popřál ještě při slavnostním ceremoniálu přítomným filmařům.

Oscarový Gladiátor do Varů dorazil už ve středu. Podle jeho twitterových zpráv je plný nadšení. „Můj Bože, Karlovy Vary jsou nádherné!“ vzkázal svým sledovatelům. Ty o něco dříve na festival také pozval. Konkrétně na večerní koncert, který na úvod letošního ročníku odehraje se svou kapelou Indoor Garden Party. „Toto je bezplatný koncert. Není potřeba žádný lístek. Poslední představení turné. Zvedni zadek a nasedni na autobus,“ apeloval.

Crowe pondělní hudební program před hotelem Thermal uzavře, ještě před ním uslyší publikum naživo britskou kapelu Morcheeba.  V programu pak Vary na jeho počest promítnou dobrodružné drama Master & Commander: Odvrácená strana světa odehrávající se za časů napoleonských válek.

Alicia Vikanderová: V Česku začala má mezinárodní kariéra

Cti být zahajovacím filmem se ale dostalo jinému historickému dramatu. Královnin gambit vypráví o dvoře Jindřicha VIII., snímek na festival doprovodí představitelka jedné z králových manželek, švédská herečka Alicia Vikanderová, známá jako filmová Lara Croft nebo svým oscarovým výkonem v dramatu Dánská dívka.

V Česku není poprvé, před více než deseti lety tu natáčela jiné historické drama Královská aféra, tentokrát z dánské monarchie. „Hned jak jsem přijala do Karlových Varů, tak jsem si uvědomila krásu místní architektury a vyvolalo to ve mně spoustu vzpomínek na dobu, kdy jsem tu natáčela,“ zmínila při rozhovoru na červeném koberci před zahájením.

„Vlastně v Česku začala moje mezinárodní kariéra,“ podotkla o chvíli později při převzetí Ceny prezidenta festivalu. A to přímo z rukou Jiřího Bartošky, který nakonec na zahájení festivalu nechyběl, ač se zdálo, že jeho účast je kvůli zdravotnímu stavu nejistá.

Do Varů dorazila Vikanderová se svým manželem, hercem Michaelem Fassbenderem. Ten ale chce podle pořadatelů zůstat ve stínu své ženy, protože na festivalu není jako hvězda ročníku, ale jako doprovod. 

Záznam: Červený koberec před zahájením 57. ročníku (zdroj: ČT24)

Hosty jsou i Ewan McGregor a Robin Wrightová

Projekci svého nejnovějšího filmu osobně uvede taktéž skotský herec, režisér a producent Ewan McGregor, kterého proslavil Trainspotting. Festivalové publikum ho uvidí v road movie Druhá šance, kde si zahrál spolu se svou dcerou Clarou. „Intenzivní soukromý prvek povyšuje standardní road movie o komplikovaném vztahu otce a dcery,“ podotýká umělecký ředitel festivalu Karel Och. 

Na závěr Vary přivítají herečku a režisérku Robin Wrightovou, tu diváci znají jako lásku Forresta Gumpa a především jako manipulativní Clair ze seriálu Dům z karet o zákulisí Bílého domu. Karlovarská projekce připomene jednu z jejích prvních větších rolí ve fantasy Princezna nevěsta. Snímek si pro uvedení ve Varech vybrala Wrightová sama. „Je to satirická pohádka, která divákům může připomenout třeba Shreka,“ doplnil Och.

Ze zahraniční tvorby program festivalu slibuje návštěvníkům ještě třeba vhled do současného íránského filmu nebo poctu producentce nezávislého filmu Christine Vachonové.

Všechny zmíněné herecké hvězdy obdrží ocenění za přínos kinematografii. Z české scény si cenu z Varů odveze herečka Daniela Kolářová. Její filmografii v programu připomene komedie Kulový blesk. Do fondu digitálně restaurovaných děl po obnovené premiéře přibude snímek Každý den odvahu. Jako svůj celovečerní debut ho natočil režisér československé nové vlny Evald Schorm.

Umělecký ředitel Karel Och o letošních hvězdách (zdroj: ČT24)

Ve znělce se vrací Johnny Depp

Při zahájení představí festival i znělku letošního ročníku – je už tradicí, že v ní účinkují dřívější festivaloví hosté. Hlavním hrdinou mikropříběhu, většinou pojednávajícím o tom, jak dotyčná hvězda naložila s cenou z Varů, je tentokrát Johnny Depp. Ten ve skutečnosti ocenění na karlovarském festivalu nezískal – to pointa znělky napravuje. 

Natáčelo se v secesním hotelu v Budapešti, kam si Depp odskočil během filmování v Evropě. „Přijel tradičně se zpožděním, namísto ve dvě v pět odpoledne, a hned na začátku mi řekl, že bude raději improvizovat. Nejdřív jsem z toho byl trochu rozmrzelý, pak se to ale ukázalo jako skvělé řešení. Johnny tak do znělky vtiskl ještě více svou osobitost, byla s ním velká zábava,“ vzpomíná režisér Ivan Zachariáš.

Festivalová znělka porušuje tradici, že příběhy jsou natáčeny černobíle, po letech tvůrci přistoupili k barevné verzi.

Dva české filmy v hlavní soutěži

S novou vlnou je propojen i jeden ze dvou českých režisérů v hlavní soutěži letošního ročníku. Tomáš Klein se podílel na dokončení posledního filmu Jana Němce promítaného před sedmi lety ve Varech, nyní může porotu zaujmout vlastním snímkem. Jeho prvotina Citlivý člověk je adaptací stejnojmenné knihy Jáchyma Topola.

Křišťálový glóbus může rovněž získat Matěj Chlupáček za dobové detektivní drama Úsvit, které se odehrává na konci třicátých let minulého století v městě podle baťovského vzoru. Ze zahraničních konkurentů českých režisérů vypadl ještě před začátkem festivalu z hlavní soutěže čínský film, který čínská produkce stáhla s vysvětlením zhoršených vztahů mezi Českem a jejich zemí. V soutěži chybí rovněž film z ruské produkce.

České stopy se najdou i v dalších sekcích. V soutěžní Proximě se promítá Brutální vedro, v němž Albert Hospodářský rozehrává situaci, kdy sluneční erupce ohřívá zemských povrch k hranici snesitelnosti. Do nesoutěžního Zvláštního uvedení se dostalo sci-fi Roberta Hloze Bod obnovy, snímek Davida Jařaba Hadí plyn a novinka Tomáše Pavlíčka Přišla v noci. Ve slovensko-české koprodukci pak vznikl dokumentární portrét Alexandra Dubčeka od Roberta Kirchhoffa.

Potkat se s českými tvůrci a herci mohou návštěvníci festivalu také v Domě České televize. Vedle debat o soutěžních filmech i dalších tuzemských projektech je tam čekají večerní koncerty.

Po skončení letošního ročníku už jsou naplánovány festivalové ozvěny. Vybrané zahraniční i tuzemské tituly promítnou pod názvem Šary Vary od 10. do 16. července v Praze a Brně.