TÉMA

Ivan Zachariáš

Začal festival ve Varech. Na úvod převzali ceny Russel Crowe a Alicia Vikanderová

V Karlových Varech začíná sedmapadesátý filmový festival. Připraven je na „baťůžkáře“ i filmové hvězdy. Na úvod dorazily dvě z hlavních tváří festivalu Russell Crowe a Alicia Vikanderová, kteří převzali během slavnostního zahájení čestná festivalová ocenění. Největší pozornost ale patří filmům, hlavní cenu – Křišťálový glóbus – můžou letos získat i dva zástupci české kinematografie. Vítězové budou známi v sobotu 8. července.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 19:10|

Vždycky Most, nebo spadne Klec? Český lev zveřejnil televizní nominace

Seriály Most! a Zkáza Dejvického divadla nebo film Klec získaly nominace na Českého lva v televizních kategoriích. Pět z celkem šesti nominovaných počinů vzniklo pod hlavičkou České televize. Výběr z nejlepších kinosnímků už Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) zveřejnila v polovině ledna. Vítězové všech kategorií budou vyhlášeni 7. března v přímém přenosu ČT.
10. 2. 2020|

Glosa o festivalu ve Varech: Budiž světlo, pro rodinu i český film

Křišťálový globus 54. karlovarského festivalu vyhrál film o rozpadlé bulharské rodině s názvem Otec. Skutečnými vítězi letošního ročníku ale byly německý snímek Lara od režiséra Jana-Oleho Gerstera a slovensko-české drama Budiž světlo od slovenského režiséra Marko Škopa. Ty získaly ocenění napříč různými dalšími porotami a zároveň sympatie diváků v anketách. Jde o tituly, k nimž se veřejný diskurz bude zcela jistě vracet. A v souvislosti s Vary se vrací i diskuse o stavu české kinematografie.
7. 7. 2019|