Za Česko bude ve Varech soutěžit Úsvit a Citlivý člověk, svůj film stáhla Čína

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary prozradil snímky, které vybral do soutěže sedmapadesátého ročníku. Hlavní cenu, Křišťálový glóbus, mají šanci získat i dva filmy českých režisérů: adaptace Topolova románu Citlivý člověk v režii Tomáše Kleina a drama z baťovské éry Úsvit od Matěje Chlupáčka. Oba snímky vznikly v koprodukci České televize. V soutěži budou mít zástupci tuzemské kinematografie o konkurenta méně, protože čínský účastník na příkaz čínské vlády svůj snímek stáhl.

„Pečlivě posoudit téměř dva tisíce přihlášených filmů byla práce náročná a vzrušující pro celý programový tým,“ říká umělecký ředitel festivalu Karel Och k hlavní soutěži. „Stejně jako každý rok i letos smekáme před neutuchající kreativitou tvůrců všech generací z nejrůznějších koutů světa a doufáme, že výběr jednatřiceti nových snímků napříč hlavním programem diváky nadchne.“

V žánrově i stylově rozmanitém výběru hlavní soutěže se potkávají snímky tvůrců, kteří nabrali předchozí zkušenosti na festivalech jako Cannes, Berlinale nebo Sundance, s debutanty.

Původně se měl soutěže účastnit i čínský film, ale producenti museli svou účast na příkaz čínské vlády odvolat. „Stažení čínského filmu nám bylo vysvětleno zhoršením vztahů mezi Čínou a Českou republikou, takže žádný čínský film nesmí být uveden v rámci České republiky včetně karlovarského festivalu,“ uvedl pro ČTK Och. Diváci letos neuvidí ani žádný film z ruské produkce.

Dva české filmy v hlavní soutěži

Česká kinematografie má v soutěži o Křišťálový glóbus zástupce dva, oba se představí ve světové premiéře. Dobové detektivní drama Úsvit se odehrává v roce 1937 v podhůří Tater, kde se rozrůstá město po vzoru baťovského Zlína. Hlavní role ztvárnili Eliška Křenková a Miloslav König. Jde o druhý film devětadvacetiletého Matěje Chlupáčka, svůj debut Bez doteku uvedl před deseti lety jako vůbec nejmladší evropský režisér.

Prvotinou vstupuje do karlovarské hlavní soutěže Tomáš Klein. Už v roce 2016 se na festivalu promítal snímek, na němž se režisérky podílel – Vlka z Královských Vinohrad pomáhal dotočit už nemocnému tvůrci nové vlny Janu Němcovi. Tentokrát promítne svůj samostatný počin Citlivý člověk, temně groteskní drama je inspirované stejnojmennou knihou Jáchyma Topola. V obsazení figurují jména Davida Prachaře, Tatiany Dykové či Jiřího Schmitzera.

Teaser. Úsvit (zdroj: ČT24)

Češi uvedou i Brutální vedro nebo sci-fi Bod obnovy

České stopy se najdou i v soutěžní sekci Proxima, jež nabízí prostor filmařům čekajícím na objevení stejně jako renomovaným autorům hledajícím nové směry své tvorby. Nerozlišuje mezi hranými a dokumentárními snímky. Celovečerní režijní debut podle vlastního scénáře tu přestaví Albert Hospodářský. Drama Brutální vedro rozehrává krajní situaci, když sluneční erupce ohřívá zemských povrch k hranici snesitelnosti.

V sekci Zvláštní uvedení, nesoutěžní části hlavní programu, karlovarský festival uvede osm premiér celovečerních děl domácích i zahraničních autorů. Výběr obsahuje i sci-fi Roberta Hloze Bod obnovy, snímek Davida Jařaba Hadí plyn a novinku Tomáše Pavlíčka Přišla v noci. Ve slovensko-české koprodukci natočil Robert Kirchhoff dokument Všichni lidé budou bratři, vynalézavý portrét Alexandera Dubčeka. Na všech zmíněných se podílela Česká televize.

Promítačky roztočí festival od 30. června do 8. července. K hlavním hostům patří herec Russell Crowe, který nejenže na úvod převezme čestný Křišťálový glóbus, ale také vystoupí se svou skupinou Indoor Garden Party. Na zahajovacím programu vystoupí také britská kapela Morcheeba.