Českou cenu za architekturu si zasloužila lávka v Litomyšli. Do finále se dostaly i hřbitov či jatka

Hlavní cena v soutěži Česká cena za architekturu náleží autorům z ateliéru Ehl & Koumar architekti za návrh lávky v Litomyšli. Podle porotců je lávka produktem komunity, která časem vytvořila z architektury významnou součást svého veřejného života, předmět společné občanské vize budoucnosti. Čestné ocenění Finalista České ceny za architekturu 2023 získalo kromě vítězné stavby pět dalších různorodých děl.

Celkově se o ocenění ucházelo 241 realizací dokončených na území České republiky v posledních pěti letech. Cena za architekturu by podle porotců „měla být spíše než jako soutěž chápána jako celospolečenský dialog o tom, co může současná architektura zemi nabídnout“.

„Mezinárodní porota oceňuje realizace bez ohledu na jejich investiční náročnost či objem, ale vyzdvihuje výjimečnost odrážející soudobé trendy i nadčasovost postavenou na místní zkušenosti,“ uvedl Jan Kasl, předseda České komory architektů, která cenu vyhlašuje.

Nedávno byla udělena také Grand Prix Architektů – Národní cena za architekturu, kterou organizuje Obec architektů. Vítězem se stala novostavba společnosti Kloboucká Lesní, jež figuruje i mezi finalisty České ceny za architekturu.