Brněnská opera učí pravidla slušného chování

Brněnská opera učí slušné chování (zdroj: ČT24)

Narodit se není komplikované. Zemřít je jednoduché. Ale jak zvládnout život mezi těmito dvěma mezníky? Návod přináší Pravidla slušného chování v moderní společnosti – novinka operního souboru Národního divadla Brno.

Operu složil Michal Nejtek na libreto Jiřího Adámka. Inspirací se stala stejnojmenná hra francouzského spisovatele, herce a režiséra Jeana-Luca Lagarce. Ten své monodrama z roku 1994 založil na století starém kodexu etikety, sepsaném baronkou Staffe. Soubor pravidel slušného chování provází v jeho pojetí člověka od narození až do smrti, a jejich dodržování vede až k absurdním situacím.

Během hodiny a půl se publiku v brněnské Redutě dostane rady, co darovat rodině ke křtinám nebo jak se chovat k dámě na první schůzce. „Na začátku je vše precizní, kožené, v úplně čistém prostředí. A postupně, jak do toho vstupují nečekané okolnosti a situace, se chování stává čím dál divočejší a scéna přestává být tak uklizená,“ popisuje libretista a také režisér inscenace Jiří Adámek, kam pět osob na scéně slušné chování dovede. Pravidla si pokouší osvojit čtyři pěvci a jeden herec (Petr Vančura).

Pravidla slušného chování v moderní společnosti
Zdroj: Národní divadlo Brno

Malé jeviště divadla Reduta se pro potřeby opery proměnilo v pokoj buržoazní rodiny. „Je to pro naše představení vlastně příznivé. Reduta je příjemný komorní sál, ať si sednete kamkoli, máte pocit, že jste vlastně blízko,“ doplnil Adámek, jak se opera popasovala s menšími prostory, než na jaké je zvyklá z budovy Janáčkova divadla, momentálně uzavřeného kvůli rekonstrukci. 

V sezoně 2017/18 uvede brněnská opera ještě pět dalších premiér, včetně výpravného díla Faust a Markéta. Hrát se bude na výstavišti.