Benátky promítnou debut Gyllenhaalové a adaptaci Duny, festival zahájil Almodóvar

Nový film Pedra Almodóvara otevřel 1. září filmový festival v Benátkách. Jeho Paralelní matky jsou zároveň jedním z jednadvaceti snímků v hlavní soutěži. Mimo soutěž patří k očekávaným titulům například nová adaptace sci-fi příběhu Duna. Nejstarší filmová přehlídka na světě potrvá letos do 11. září.

V dramatu Paralelní matky se v porodnici setkávají dvě ženy. Obě jsou nezadané a obě otěhotněly neplánovaně. Pedro Almodóvar o svém novém filmu říká, že je o předcích a potomcích, o velmi intimních pravdách jeho postav. Do jedné z hlavních rolí opět obsadil svoji dvorní herečku Penélope Cruzovou.

„Almodóvar je tvůrce, na jehož filmy jsme vždycky zvědaví. V Benátkách vůbec mají letos dost filmů od velkých tvůrců ze španělsky mluvících zemí. Třeba Pablo Larraín z Chile má nový film v anglické produkci s Kristen Stewardovou o Lady Dianě,“ doplňuje umělecký šéf karlovarského festivalu Karl Och, který Benátky pravidelně pracovně navštěvuje. Na přehlídce nechybí ani letos.

Svou novinku v soutěži uvede také novozélandská režisérka a scenáristka Jane Campionová. K celovečernímu filmu pro kina se vrací po dvanácti letech. Vsadila především na mužské hrdiny a adaptovala novelu Síla psa o despotickém majiteli ranče, který se chová krutě ke svému bratrovi.

K režírujícím hercům se nově na festivalu v Benátkách přidává Maggie Gyllenhaalová. Představí Ztracenou dceru. „Ne vždycky se to podaří. Ale stejně jako v případě našeho nedávného hosta Ethana Hawka nebo třeba George Cloonyho, kdy víme, že jsou to velice inteligentní lidé, kteří se poučili od režisérů, s nimiž pracovali, tak víme, že podobně inteligentní a zajímavá osobnost je i Maggie Gyllenhaalová. Myslím si, že její film bude minimálně zajímavý,“ odhaduje Och.

Z jednadvaceti snímků v hlavní soutěži jich pět natočili italští režiséři. Domácí tvorbu zastupuje třeba Paolo Sorrentino. V dramatu Boží ruka se vrací do Neapole osmdesátých let minulého století.

Mimo soutěž, ale ne mimo pozornost

Velmi očekávané jsou v Benátkách také premiéry filmů, které festival uvádí mimo soutěžní sekce. Mimořádnou pozornost fanoušků žánru science fiction přitahuje první uvedení nové adaptace románu Franka Herberta Duna. Příběh o synovi šlechtické rodiny pověřené ochranou nejcennějšího prvku v galaxii natočil Denis Villeneuve, autor filmů Příchozí nebo Blade Runner 2049.

Historický epos Poslední souboj propojuje herecké hvězdy Adama Drivera, Matta Damona a Bena Afflecka. Drama ze středověké Francie o křehkosti spravedlnosti a síle a odvaze jedné ženy (ztvárnila ji Jodie Comerová), která je ochotná stát sama ve službách pravdy, natočil režisér Ridley Scott.

Do programu benátského festivalu se dostalo také několik dokumentů o hudebních legendách. Svůj filmový portrét má třeba skupina Led Zeppelin, skladatel nejen filmové hudby Enio Morricone nebo Leonard Cohen. Život básníka a písničkáře tvůrci představují optikou jeho slavné písně Hallelujah.

České stopy se dají najít v koprodukčních snímcích. Například v novince polského režiséra Jana P. Matuszyńského, kterou v premiéře uvede v hlavní soutěži, nebo v dramatu Cenzorka od slovenského tvůrce Petera Kerekese. Promítat se bude v sekci Horizonty.

Roberto Begnini oceněn za celoživotní dílo

Vítěze Zlatého lva vybere letos porota, které přesedá jihokorejský filmař Pon Džun-ho. Před dvěma lety se snímkem Parazit vyhrál Oscara. Ocenění už má jisté herec, režisér a scenárista Roberto Begnini, také držitel Oscara. Prestižní sošku získal za drama Život je krásný, festival v Cannes ho poctil cenou za celoživotní dílo.

V Benátkách začal filmový festival (zdroj: ČT24)