Architektem roku je Ivan Kroupa. „Říká, co si myslí, a dělá, co musí“

Ocenění za mimořádný přínos architektuře v posledních pěti letech, cenu Architekt roku 2023, získal architekt Ivan Kroupa. Čestné uznání poroty obdržel in memoriam Jiří Zhoř. Architektem, respektive Architektou obcí byla vyhlášena Anna Šlapetová, která stojí za současnou podobou Dolních Břežan.

Cena Architekt roku ve skutečnosti zohledňuje uplynulých pět let. Udílí se osobě či osobám, které se za toto období svým přístupem významně zasloužily o architekturu v Česku. Poukazuje tak na konkrétní tvůrčí či organizační počiny vedoucí ke vzniku kvalitní výstavby, ať už se jedná o navrhování staveb či teoretickou, vzdělávací, propagační, publikační a popularizační činnost.

K dílům Ivana Kroupy – Architekta roku 2023 – patří například českobudějovická Karmáškova tiskárna, pražské centrum DOX nebo technologická budova Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Podepsán je rovněž pod Hemodialyzačním centrem pražské nemocnice Bulovka.

Každá Kroupova stavba je podle mínění porotců ikonou s nejvyšší architektonickou hodnotou, jasně čitelným rukopisem. Prostorová řešení jdou ruku v ruce s precizním výběrem materiálů v jejich syrové podobě. Kroupa říká, co si myslí, a dělá, co musí, tvoří minimalisticky, ale expresivně, ocenila porota.

Kroupa vystudoval v osmdesátých letech architekturu na pražské ČVUT, navázal získáváním zkušeností v Londýně, Paříži a Barceloně. Nezávislou praxi zahájil krátce po sametové revoluci. Působil také jako pedagog jednak na své alma mater, jednak na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Za přínos architektuře byl už před čtyřmi lety oceněn ministerstvem kultury. 

Ivan Kroupa je autorem přestavby pražské továrny na Centrum DOX
Zdroj: Jan Slavík/Centrum DOX

Ocenění pro Jiřího Zhoře a Annu Šlapetovou

Jiří Zhoř, který zemřel v roce 2022, si čestné uznání in memoriam podle poroty zasloužil, protože byl nejen na české scéně ojedinělým tvůrcem. Zaměřoval se zejména na interiéry, odborníci vyzdvihují v jeho návrzích detailní provedení a tvůrčí přístup. 

Z mnoha jeho prací porota připomněla dvě brněnské existující realizace v pasáži Komerční banky na náměstí Svobody, osově symetricky umístěné ateliéry módního salonu a kadeřnictví.

Architektka obcí 2023 Anna Šlapetová má, s pomocí tamních starostů – zesnulého Věslava Michalika a jeho nástupce Matěje Nováka – zásluhu na tom, že se Dolním Břežanům podařilo postupně opustit roli vesnické „noclehárny“ na periferii Prahy. Vzniklo nové centrum obce s náměstím a parkem, škola s tělocvičnou, základní umělecká škola, zvelebil se veřejný prostor kolem obecního úřadu a revitalizoval se zámek, postaven byl nový parkovací dům i hřbitov.