„A pak že to sem nevyjede!“ Podívejte se na první ukázku z poslední cesty žlutým trabantem

První teaser: Trabantem tam a zase zpátky (zdroj: Aerofilms)

Ať nám fungujou auta – přání, které vyslovuje cestovatel Dan Přibáň opakovaně už od roku 2007. Zaznělo i na poslední výpravě, která letos zakončila cestu kolem světa. Přibáň všechny cesty podnikl spolu s dalšími cestovatelskými nadšenci ve žlutém trabantu. Závěrečnou expedici shrnuje dokument Trabantem tam a zase zpátky. Co vše motoristické dobrodruhy při závěrečné výpravě potkalo, naznačuje první teaser. Celý snímek uvedou kina na jaře příštího roku.

Dokumentární road movie zavedla motorizované dobrodruhy z jižní Indie přes Nepál, Himaláje, Pákistán, Čínu, Kyrgyzstán až do Uzbekistánu a odtud přes Rusko, Ukrajinu a Slovensko do Česka. V trabantech urazili cestovatelé z Asie do Prahy 17 237 kilometrů. Trvalo jim to 147 dní. 

Během nich osmičlenná výprava překonala výškový rekord pro dvoutaktní auta, když vyjela v podhůří Himaláje do 5300 metrů nad mořem, a také šok z návštěvy Číny. „To, co jsme viděli, nám vyrazilo dech. Vjeli jsme do technologické diktatury jako ze sci-fi. Když jsme zpod dohledu tisíců kamer a neustálé policejní kontroly utekli mezi kyrgyzské jurty, abychom konečně v uzbeckém Samarkandu dokončili cestu kolem světa, byli jsme vážně rádi,“ přiznává Přibáň.

Samarkand byl nejvýchodnějším bodem první expedice v roce 2007. Poslední cesta se tak napojila na trasu, která před jedenácti lety vedla hedvábnou stezkou. Té závěrečné se nyní účastnila česko-slovensko-polská posádka ve dvou trabantech, Fiatu alias Maluchu a na motorce Jawa 250.

Mapa poslední expedice trabantů
Zdroj: ČT

„Poprvé od první cesty s námi nejela žádná žena a možná kvůli tomu nabíralo putování téhle smečky občas drsnější obrátky. Na ironii a černý humor, někdy na hranici politické korektnosti, byla spousta prostoru,“ přiblížil Přibáň.

I když ve světě zažili mnohdy divoká dobrodružství, nejsilnějším zážitkem byl pro ně podle Přibáně závěrečný úsek této poslední „trabantí“ cesty. Do pražského cíle je provázela kolona dalších motorizovaných fanoušků. „Bylo to nejkrásnějších tisíc kilometrů všech našich cest. Na každém dálničním mostě mezi Brnem a Prahou stáli lidé a mávali. Něco tak silného a dojemného už asi nezažijeme!“ říká Přibáň.

Trabantem tam a zpátky se projede ještě v kinech, a to od 11. dubna příštího roku. Slavnostní předpremiéra se odehraje 4. dubna, o místě úplně první projekce nového dokumentu mohou diváci rozhodnout na internetu svým hlasováním.