Zakázka na rozvoj informačního systému pro stavební úřady bude stát 24 milionů korun

Zakázka na další části Informačního systému stavebního řízení (ISSŘ) používaného pracovníky stavebních úřadů a dotčených orgánů bude stát téměř 24 milionů korun. Dodavatelem bude společnost Servodata, oznámilo ministerstvo pro místní rozvoj. První část systému vypracovala společnost InQool za 37 milionů korun, které ale Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) k 23. září zakázal plnit dosavadní smlouvu.

Na další vývoj a provoz ISSŘ je podle ministerstva možné plynule navázat. Cílem dodavatele bude další rozvoj a rozšíření systému podle požadavků uživatelů. Přechod na nového dodavatele umožní použité standardní technologie a modulární architektura, na kterých je ISSŘ postavený, dodal úřad. Vítězná společnost jako subdodavatele využívá právě také InQool.

Se systémem mají pracovníci na stavebních úřadech a dotčených orgánech problémy od jeho spuštění 1. července. Ministerstvo dříve uvedlo, že systémy pravidelně plánuje upravovat. Zatím systém podle ministerstva splňuje zákonné požadavky, postupně mají přibývat různé funkce. Resort chtěl systémy digitalizace stavebního řízení dodávat modulárně, tedy po částech, nikoliv vcelku, jak plánoval dříve resort pod vedením Kláry Dostálové (ANO). „Cílem je další rozvoj a rozšíření informačního systému při současném zohlednění požadavků uživatelů,“ sdělilo ministerstvo v tiskové zprávě.

O tom, že zakázku vyhrála společnost Servodata, informoval již v neděli vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v diskusním pořadu TV Nova Za pět minut dvanáct. Podle ministra se zakázka vysoutěžila minulý týden v pátek. Bartoš podotkl, že ho překvapilo, že jméno vítěze bylo již známé. Tendr vyhlásil resort v srpnu.

Resort proti dřívějšímu rozhodnutí ÚOHS podal správní žalobu a čeká na její výsledek. ÚOHS vydal zákaz plnění smlouvy na současnou podobu ISSŘ na jaře. Podle úřadu v tomto případě ministerstvo zadalo veřejnou zakázku bez jakékoliv soutěže, aniž pro použití tohoto postupu byly splněny zákonné požadavky. Úřad mu v souvislosti s tendrem vyměřil milionovou pokutu, která zatím není pravomocná. Proti pokutě resort podá rozklad.

ISSŘ je systém využívaný pracovníky stavebních úřadů a dotčených orgánů. Stavebníci a projektanti podávají žádost přes portál stavebníka, ten ale ministerstvu nedodává firma InQool. Zakázka na zřízení Portálu stavebního řízení nebyla ze strany ÚOHS napadena a pracovat na něm bude nadále současný dodavatel Principal Engineering.