Stát v digitalizaci dohání, co se dalo udělat dřív, míní IT odborník

Události, komentáře: Česko on-line (zdroj: ČT24)

Je dobře, že se stát snaží digitalizaci dohánět, míní ředitel Asociace pro aplikovaný výzkum v IT Jaromír Hanzal. Vrchní ředitel IT sekce ministerstva práce a sociálních věcí Karel Trpkoš prohlásil, že obrovské problémy s digitalizací zažil i v soukromém sektoru, současné potíže systémů stavebního řízení ho tak úplně nezaskočily. Digitalizace potřebuje pevné vedení a kvalitní lidi, kterých se často nedostává, zaznělo také v pořadu Události, komentáře.

Podle Trpkoše stát digitalizovat umí a chce. „Teď ve státě běží poměrně hodně digitalizačních projektů, a pokud dopadnou, tak stát výrazně posunou,“ řekl. Za zhruba čtyři roky bude onen posun výrazně znát, myslí si.

S digitalizací bývají vždycky problémy, prohlásil dále k současným problémům ministerstva pro místní rozvoj. Setkal se s nimi hojně prý i v soukromém sektoru. „Zažil jsem situace, kdy se některé naše velké banky snažily svůj core systém vyměnit čtyřikrát, povedlo se to až na popáté,“ zmínil. Jednu nejmenovanou banku dokonce výměna core systému skoro stála bankovní licenci, popsal Trpkoš. „Stát má v digitalizaci určitě rezervy a mohl by ji dělat lépe, na druhou stranu si myslím, že na tom není tak úplně hrozně,“ dodal.

Hanzal se shoduje s Trpkošem v tom, že Česko se o digitalizaci skutečně snaží. „Je otázka, zda to stát zachytil včas. My si myslíme, že spíš doháníme to, co se dalo udělat dříve,“ komentoval.

„Myslím si, že problémy digitalizace v malé firmě i ve státu jsou v zásadě podobné v tom smyslu, že potřebují vedení,“ zmínil dále Hanzal. Lidé z provozu mívají podle něj tendence do věcí nezasahovat, dokud jsou aspoň nějak funkční.

Obtíže s lidmi

„Musíte zajistit, že ti, pro které ten systém děláte, s ním budou chtít pracovat,“ uvedl Trpkoš další problém digitalizace. Podotkl, že tato obtíž se opět objevuje v soukromém i veřejném sektoru. Tvrzení o úřednících, kteří digitalizaci zcela odmítají, je ale prý mylné. „Je potřeba ji udělat dobře a dobře jim ji naservírovat,“ zmínil.

Z hlediska lidí je také při digitalizaci potíž s tím sehnat kvalitní pracovníky. Trpkoš naznačil, že úspěchy resortu práce v digitalizaci mohou být dány tím, že na ně takových lidí mnoho vydal.

Hanzal dodal, že kvalitní pracovníci jsou nedostatkové zboží v celé Evropě, ale i prakticky všude jinde na světě. „On je nemá ani soukromý sektor,“ podotkl s tím, že jde o jeden z největších limitů digitální ekonomiky. Soukromý sektor je rychlejší v rozhodování, takže je může státu trochu „odsávat“, ale třeba v Česku se situace poslední dobou trochu narovnává, myslí si.

Členové Senátu i vlády se v tomto týdnu zabývali digitalizací stavebního řízení. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) na jednání kabinetu slíbil další vylepšení systému. Cílem je zjednodušení jeho používání na úřadech a zrychlení celého procesu. Senátoři digitalizaci stavebního řízení kritizovali – vykazuje podle nich chyby a zásadní nedostatky. Ministerstvo pro místní rozvoj by tak podle horní komory parlamentu mělo zvážit ustavení krizového manažera i pracovní skupiny.