Zájem o dovolenou v Tunisku roste. Cestovatelům se uvolňují podmínky

Události: Zmírnění opatření při cestě do Tuniska (zdroj: ČT24)

Už příští víkend vypraví české cestovní kanceláře první lety do Tuniska. Oblíbená destinace se od tohoto týdne více uvolnila pro cestování. Ministerstvo zdravotnictví vyžaduje po příjezdu do Česka kratší, minimálně pětidenní karanténu a test. Očkovaní mají návrat do vlasti bez omezení.

Tunisko letos láká na slevy i výjimečně vysoký počet tropických dní. Pláže jsou zalidněny, hotely obsazeny. Sezona je na konci prázdnin v plném proudu.

Pro české turisty se dovolená v zemi uvolnila až nyní na konci prázdnin, poté co Tunisko vypadlo ze seznamu států s extrémním rizikem nákazy koronavirem. Už tak po příjezdu nehrozí desetidenní karanténa, bez výjimek pro všechny. Na cestovatelské mapě se země přesunula z černé do volnější tmavě červené kategorie. První lety cestovní kanceláře vypraví na začátku září.

„Zájem je hlavně mezi zákazníky, kteří jsou naočkovaní. Jde zhruba o stovky klientů týdně,“ uvedl mluvčí EXIM Tours Petr Kostka.

O Tunisko je velký zájem

Cestovní kanceláře a cestovní agentury hlásí o dovolenou v Tunisku velký zájem, který je srovnatelný s předcovidovou sezonou. Pro ty, kteří ještě nemají kompletní očkování, nově platí jen povinná samoizolace ukončená testem na koronavirus. Ti, kteří mají 14 dní po poslední dávce očkování proti koronaviru, mají návrat ze země zcela bez omezení.

Obě skupiny –⁠ jak očkovaní, tak neočkovaní –⁠ musí ale v samotných resortech přece jen s drobnými omezeními počítat. „Většinou se dodržují rozestupy v jídelnách, respirátory se nosí v MHD, někdy při výběru jídla. Jinak samozřejmě na plážích a v restauraci nikoliv,“ přiblížila situaci mluvčí Invie.cz Andrea Řezníčková.

Mluvčí CK Fischer Jan Bezděk připomněl, že upravený je také all inclusive režim. Odpadá tak to, že si lidé sami berou jídlo. Místo toho je u nich čišník, který jim ho po dohodě nandává.  

Uvolnily se podmínky pro příjezd z dalších zemí

Spolu s Tuniskem, kde hlavní sezona trvá až do listopadu, se od tohoto týdne uvolnily podmínky pro příjezd třeba z Indie, Jihoafrické republiky a také Ruska.

„Rusko je důležité pro příjezdovou turistiku, nebavíme se jen o zákazech českých turistů do zahraničí, ale i o turistech, kteří přijíždějí z těchto zemí,“ řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

První spoje s ruskými turisty, kterých se týkají mírnější podmínky vstupu do Česka, už v týdnu přistály na pražském ruzyňském letišti.