Výrobce cukrovinek Mars investuje v Česku 1,7 miliardy. Buduje linku na bonbony Skittles

Továrna na cukrovinky Mars Wrigley Confectionery v Poříčí nad Sázavou na Benešovsku příští rok zprovozní novou výrobní halu. Investice za 80 milionů dolarů (přibližně 1,7 miliardy korun) umožní navýšit výrobu o 17 000 tun ročně z nynějších zhruba 50 000 tun.

Nová linka bude vysoce automatizovaná, současný počet 500 zaměstnanců nebude potřeba výrazně navyšovat, řekl při oslavách 20 let od zahájení výroby v Česku ředitel továrny Michal Říha.

Projekt je podle něj už z větší části hotov, počátkem příštího roku začne zkušební provoz a naplno by se výroba měla rozjet v polovině roku. V hale se budou vyrábět bonbony Skittles, které tvoří už dnes 75 procent produkce a jde o klíčový výrobek vyvážený téměř do 60 zemí.

„Se Skittles má naše korporace ohromné plány a velké ambice, chceme z nich vybudovat značku s globálním obratem přes miliardu dolarů,“ uvedl Říha.

Továrna je v koncernu druhá největší

Mars Wrigley Confectionery je lídrem ve výrobě cukrovinek. Patří do skupiny Mars Incorporated, která po celém světě zaměstnává přes 100 000 lidí.

Poříčská továrna je, co se týče výroby ovocných bonbonů, druhou největší v rámci koncernu a zároveň má ve svém areálu i vývojové centrum. Nová linka by podle Říhy měla patřit mezi nejmodernější v rámci korporace.

„Začali jsme s jednou malou výrobní linkou s velkým podílem ruční práce, která tady už dnes není, a za posledních 20 let jsme vybudovali moderní vysoce automatizovaný závod,“ připomněl Říha historii podniku, během níž se vyrobilo 352 000 tun cukrovinek.

Poukázal na  to, že jenom za posledních osm let se objem výroby zdvojnásobil. „Dnes máme pět výrobních linek, čtyři různé speciální technologie, stavíme šestou linku, rosteme a jsme velmi rádi, že jsme si vybrali pro naši továrnu právě Posázaví,“ dodal.

Regionální prezident zodpovědný za Evropu, Rusko, Blízký východ a Afriku Shaid Shah na čtvrtečním setkání se zaměstnanci ocenil, že více než polovina pracovníků ve firmě zůstává přes deset let. Starosta Poříčí Jan Kratzer (nez.) zase poukázal na to, že díky investicím firmy se v obci podařilo postavit vodovod nebo sportovní areál.