UniCredit Bank dostala rekordní pokutu za porušení pravidel u hypoték

Česká národní banka udělila společnosti UniCredit Bank desetimilionovou pokutu. Podle závěrů kontroly, kterou centrální banka udělala, si účtovala nedovolené poplatky za předčasně splacené hypotéky. Zjistil to web Peníze.cz.

UniCredit Bank má podle rozhodnutí ČNB zaplatit 10 milionů za neoprávněné poplatky pro lidi, kteří předčasně splatili hypotéku. Od asi patnácti set klientů vybrala na těchto poplatcích UniCredit Bank více než 42 milionů.

Česká národní banka se rozhodla udělit UniCredit Bank pokutu loni v červenci, v polovině prosince nabylo rozhodnutí právní moci. Banka má třicet dní na to, aby částku uhradila. Rozhodnutí se týká klientů, kteří o předčasné splacení hypotéky požádali mezi březnem 2019 a prosincem 2020.

Na dotaz serveru, zda UniCredit Bank pokutu zaplatila, řekl její mluvčí Petr Plocek, že rozhodnutí regulátora banka vždy respektuje.

Podnět k přezkoumání těchto poplatků podali České národní bance sami klienti. Banka po nich chtěla desítky až stovky tisíc korun, které odůvodnila jako účelně vynaložené náklady. Některým z nich naúčtovala UniCredit Bank na poplatcích i více než desetinásobek měsíční splátky.

Banky tlačí za změnu pravidel

Poskytovatelé úvěrů mohou po klientech chtít proplatit jen skutečné administrativní náklady, které jim předčasně splacená hypotéka přinese. Taková částka by neměla překročit několik tisíc korun. Další výdaje, jako je třeba provize zprostředkovateli, banky po dlužnících chtít nesmí.

Finanční ústavy proto tlačí na změnu zákona, protože s tím, jak je teď zákon nastaven, přicházejí o část skutečných nákladů. Podle připravované novely zákona by si banky mohly za předčasně splacený úvěr nově účtovat i desítky tisíc.

Podobné pokuty centrální banka už dříve udělila, dostaly je Modrá pyramida a Komerční banka. Ty ale nemusely zaplatit tak vysoké částky – Modrá pyramida dostala 5 milionů, Komerční banka sedm a půl.