Silná koruna zlevňuje dovoz, problémy ale dělá exportérům

Události: Silná koruna (zdroj: ČT24)

Česká měna je vůči euru nejsilnější za posledních čtrnáct a půl roku. Nyní už je možné koupit jedno euro i za méně než 23,70 koruny. Zlevňuje to nákupy v zahraničí a třeba i dovolené. Naopak komplikace je to pro tuzemské exportéry. Pokud koruna zůstane silná, tržby vývozců mohou klesnout o 210 miliard korun, varuje Asociace exportérů.

Své zboží v eurech prodává velká část exportérů. Těch, kteří v zahraničí tolik nenakupují materiály, ale hlavně vyváží, se tak situace dotýká nejvíc. Kvůli silné české měně za své výrobky utrží méně peněz.

„Pokud koruna vůči euru zůstane nadále silná, exportérům by tržby proti loňsku mohly klesnout zhruba o 210 miliard korun, přičemž řada z nich by již generovala ztrátu,“ sdělil místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. V porovnání s rokem 2021 by propad tržeb dosáhl dokonce zhruba 470 miliard korun, doplnil. Loni vývoz z Česka překonal hranici 4,47 bilionu korun.

Kvůli silné koruně český průmysl podle Daňka ztrácí na konkurenceschopnosti. „Připočteme-li nárůst úroků, který je v některých případech až desetinásobný, inflaci kolem patnácti procent, mzdové požadavky zaměstnanců, skokový růst cen energií a chladnoucí poptávku z domova i ze zahraničí včetně chybějících komponent, asi se dá odhadnout, kam tento vývoj směřuje,“ doplnil.

„Součástky, které jsou energeticky náročné na výrobu, na začátku letošního roku vyšly levněji již z Německa či ze Švýcarska než z Česka,“ řekl dále Daněk. Pro tuzemskou ekonomiku, která se orientuje především na export, je to podle něj problém. „Nákupy občanů v zahraničí samozřejmě zase negativně ovlivní tvorbu HDP. A připojí-li se propad exportu, který každoročně tvoří 75 až 80 procent HDP, porostou výdaje státu na nezaměstnanost a podporu chudých,“ dodal Daněk.

Naopak firmám zaměřeným na dovážení zboží silná koruna pomáhá. U samotného zboží pak cena kolísá, a to právě podle aktuálního kurzu. Koruna vůči euru soustavně posiluje zhruba od poloviny listopadu. Už na konci loňského roku se k euru dostala na nejsilnější kurz za posledních jedenáct let. K překonání absolutního rekordu ale koruně stále chybí přes sedmdesát haléřů. Na začátku třetí červencové dekády roku 2008 zpevnila až na 22,97 koruny za euro.