Salesforce.com kupuje za 27,7 miliardy dolarů aplikaci Slack

Americký výrobce podnikového softwaru Salesforce.com se dohodl na převzetí aplikace pro pracovní komunikaci Slack za 27,7 miliardy dolarů (přes 600 miliard korun). Dohodnutá transakce je největší akvizicí v historii společnosti Salesforce.com. Přichází v době rozmachu práce z domova, který je důsledkem pandemie nemoci covid-19. Firma v úterý také uvedla, že transakci ještě musejí schválit regulátoři a akcionáři společnosti Slack.

„Salesforce a Slack budou společně utvářet budoucnost podnikového softwaru a měnit způsob, jak lidé pracují v plně digitálním světě umožňujícím práci odkudkoliv,“ uvedl zakladatel a šéf společnosti Salesforce.com Marc Benioff.

Převzetí pomůže firmě Salesforce.com v konkurenčním boji se softwarovým gigantem Microsoft. Salesforce bude moci díky akvizici nabízet podnikům sjednocenou platformu k vzájemnému propojení jejich zaměstnanců, klientů a partnerů a aplikací, které používají, uvedla agentura Reuters.

Podle listu The Wall Street Journal je ohlášené převzetí aplikace Slack další známkou toho, že firmy předpokládají, že změny v systému práce přetrvají i po skončení pandemie. „Skutečně vidíme, že ve světě dochází k zásadnímu posunu,“ uvedl provozní ředitel společnosti Salesforce.com Bret Taylor. Akcionáři společnosti Slack podle dohody obdrží 26,79 dolaru v hotovosti a 0,0776 akcie firmy Salesforce.com. Kupní cena tak zahrnuje prémii 54 procent k ceně, za kterou se akcie firmy Slack prodávaly na burze, než se před týdnem objevily první zprávy o možném převzetí.

Hlavní konkurent MS Teams

Aplikace Slack slouží k týmové komunikaci. Vznikla v roce 2009 a koncem letošního března měla kolem 12,5 milionu uživatelů. Jejím hlavním konkurentem je služba Microsoft Teams. Ta vznikla v roce 2016 a v současnosti má přes sto milionů uživatelů. Microsoft před čtyřmi lety o převzetí aplikace Slack uvažoval, nakonec se však zaměřil na vývoj vlastní platformy a vytvořil Microsoft Teams, píše server BBC.

Microsoft nyní v důsledku rozmachu práce z domova zažívá prudký růst v oblasti podnikových aplikací. „Během dvou měsíců jsme zažili digitální transformaci odpovídající dvěma rokům,“ uvedl letos šéf Microsoftu Satya Nadella k vývoji v době koronavirová krize.