Při koupi auta řeší zákazníci spotřebu více než dříve. Zájem je i o benzinové vozy

Události: Spotřeba aut (zdroj: ČT24)

Kvůli současné situaci na trhu s pohonnými hmotami řeší řidiči spotřebu vozů více než dříve. Patrné je to i při koupi auta. Pokud se totiž lidé například chystají koupit starší vůz, ptají se podle prodejců častěji právě na spotřebu. Vyšší zájem pak prodejci zaznamenali i u benzinových vozů.

„Je to jedna ze základní otázek,“ říká koordinátor značky Das Welt Auto Jiří Pěnkava. Jde ale jen o jeden z parametrů, důležité jsou i další náklady, například na údržbu auta. V případě spotřeby se musí zákazníci dívat také na stáří vozu a jeho velikost.

Například u malého vozu se podle Pěnkavy spotřeba běžně pohybuje okolo pěti litrů. Naopak větší vůz má vždycky spotřebu vyšší. Rozhodující faktor je také stáří vozu. „Samozřejmě pokud už má auto najeté nějaké kilometry, bavíme se třeba o 150 a více tisících kilometrech, tak se spotřeba trochu zvýší oproti tomu, když je auto nové,“ vysvětluje Pěnkava.

Spotřeba v Evropě
Zdroj: ČT24

Zájem o benzinové vozy

Jedním ze zákazníků Das Welt Auto je i Libor Hlisnikovský, který si chce pořídit novější auto s nižší spotřebou. „Jezdím docela daleko, takže určitě řeším spotřebu. Najezdím ročně kolem třiceti tisíc kilometrů,“ uvádí s tím, že případný rozdíl ve spotřebě pozná.

Podle prodejce už ale neplatí, že menší spotřebu mají u starších vozů pouze dieselové motory. Zákazníci proto čím dál víc chodí pro benzinové vozy – i díky tomu, že litr Naturalu je dnes levnější než litr nafty. A také u ojetin už začínají lidé víc hledat ty s alternativním pohonem.