České akcie letos klesly podle indexu PX o 8,5 procenta. Nejvíc utrpěla CME

Akcie na pražské burze mají za sebou těžký rok. Index PX letos ztratil 8,5 procenta a končí rok na 986,5 bodu. Pražská burza propadla hlavně v prosinci. V loňském roce přitom index PX vzrostl o 17 procent. Mezi nejziskovější patřily akcie Avastu a ČEZu. Naopak největší propad zaznamenaly akcie CME.

Na nejvyšších úrovních se domácí akcie obchodovaly na začátku roku, průběžné zisky postupně vyprchávaly a v závěru roku se index PX propadl do výrazného záporu.

Prosincový vývoj domácích akcií souvisel s výprodeji na globálních trzích, kde panovala nervozita ohledně dalšího vývoje obchodních sporů mezi USA a Čínou, nejistota spojená s brexitem a v obecné rovině se zpomalujícím růstem globální ekonomiky. Při zohlednění dividend byly domácí akcie ve ztrátě zhruba čtyři procenta, uvedl analytik Fio Banky David Brzek.

„Pražská burza v letošním roce ztratila okolo devíti procent, což lze považovat za poměrně výrazný pokles. Na druhou stranu souhrnný index evropských burz (Stoxx Europe 600) odepisuje v letošním roce okolo 14 procent,“ upozorňuje analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Pražská burza tedy svou výkonností překonala výkonnost evropských burz.

Například německé akcie letos utrpěly nejprudší pokles od globální finanční krize z roku 2008. Jejich hlavní index DAX se propadl o více než 18 procent po předchozích šesti letech růstu za sebou. Během čtvrtečního obchodování DAX sestoupil až na 10 279,20 bodu, tedy na nejnižší úroveň za více než dva roky. Ještě v lednu se přitom vyšplhal až na rekordní maximum 13 596,89 bodu.

Avast přidával, CME ztrácel

Z tuzemské nabídky se v letošním roce nejlépe dařilo akciím softwarové firmy Avast, které se od svého květnového debutu na londýnské burze zhodnotily o 28 procent. Pozitivní výkonnost odráží podle Pfeilera rostoucí zájem investorů o perspektivní odvětví kyberbezpečnosti.

Nejhlouběji v záporném teritoriu skončila mediální skupina CME, jejíž akcie ztratily 38 procent hodnoty. Za takto slabou výkonností stojí zejména stagnace hospodářských výsledků a nevyplacení dividendy v roce 2018.

Z akcií, které se obchodovaly na trhu celý rok, dosáhl nejvyšší výkonnosti jednoznačně ČEZ. Zhodnocení pro investory při zohlednění dividendy přesáhlo 13 procent.

Největší ztrátu z velkých emisí zaznamenaly akcie Erste Group, když titul výrazně negativně reagoval v závěru roku na nově schválené daně v Rumunsku. Banka oslabila o více než 15 procent.

Ztrátu přes 30 procent si navzdory lepšímu hospodaření připsala Kofola. Pokles primárně souvisel s odchodem polského minoritního akcionáře a tlakem spojeným s prodejem jeho akcií v rámci zrychleného úpisu, vysvětlil Brzek.