Facebook v noci „těžce krvácel“. Zuckerberg zchudl během dvou hodin o stovky miliard

Společnost Facebook ohlásila za druhé čtvrtletí zpomalení nárůstu uživatelů a nejpomalejší růst tržeb za poslední tři roky. Naopak se zvýšily náklady kvůli úsilí o větší bezpečnost dat. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na zprávu společnosti. Na výsledky zareagovaly i akcie společnosti mimo burzovní hodiny. Hlavní analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda podotkl, že Facebook v noci „těžce krvácel“, když v jednu chvíli ztrácely akcie až 24 procent své ceny. Po čtvrtečním otevření burzy pokračovala ztráta na úrovni 19 procent.

Tržby Facebooku rostly v minulém čtvrtletí nejpomaleji za bezmála poslední tři roky. Firma hospodařila se ziskem 5,1 miliardy dolarů, což je 1,74 dolaru na akcii. Zato celkové náklady se zvýšily na 7,4 miliardy dolarů, což je o 50 procent víc než ve stejném období loni.

V letošním roce vzrostla cena akcií o 23 procent na téměř 220 dolarů za akcii, nicméně v hodinách po zprávě o výsledcích nabraly opačný směr. Během elektronického obchodování mimo běžné burzovní hodiny se akcie Facebooku jeden čas propadaly dokonce pod úroveň 166 dolarů za kus, poznamenal Kovanda.

Ekonom Křeček: Výsledky byly v zásadě katastrofální (zdroj: ČT24)

„Na takové úrovni byly naposledy loni v září, pokud nepočítáme letošní přechodný propad způsobený kauzou Cambridge Analytica,“ přiblížil. „Nyní jsou níže o zhruba 20 procent,“ dodal.

„Akcionáři zlomili hůl nad Facebookem a hromadně ho opustili,“ poznamenal hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Ve ztrátě byly akcie Facebooku i ve čtvrtek. Obchodování zahájily ztrátou až 19,6 procenta. Jde o nejprudší jednodenní propad od vstupu Facebooku na burzu v roce 2012.

Obavy z horší budoucnosti sráží Zuckerbergův majetek

Podle Kovandy se přitom na tom nepodílí jenom samotné čtvrtletní výsledky, ale to, že finanční ředitel firmy David Wehner v konferenčním hovoru s analytiky předpověděl pro druhé letošní pololetí výrazné zpomalení růstu tržeb.

„Během dvou hodin elektronického obchodování přišel Facebook o 140 miliard dolarů své tržní hodnoty. To jsou peníze, za které by bylo možné dva roky financovat chod českého státu a ještě by přitom hodně zbylo. Sám výkonný šéf Facebooku Mark Zuckerberg zchudl během těch dvou hodin mezi čtvrtou a šestou odpolední newyorského času o takřka 17 miliard dolarů, v přepočtu tedy o zhruba 370 miliard korun,“ uvedl Kovanda.

Mark Zuckerberg
Zdroj: Reuters/Stephen Lam

Zuckerberg tak přišel zhruba o pětinu svého majetku. Pokud budou akcie pokračovat v tomto poklesu až do čtvrtečního závěru na burze, klesne Zuckerberg v žebříčku miliardářů sestavovaném agenturou Bloomberg ze třetího místa na šesté. Pro mnoho miliardářů v tomto žebříčku by taková ztráta majetku představovala krach. Zhruba 87 procent současných miliardářů v seznamu by po takové ztrátě ze žebříčku vypadla.

Analytici dodávají, že tržní hodnota Facebooku ve středu večer v jednu chvíli klesla až o 151 miliard dolarů.

Důležitým hlediskem je pro internetového giganta počet uživatelů. Jejich nárůst se zmírnil ze 13 procent v prvním čtvrtletí na 11 procent ve druhém. Dynamika nárůstu denních aktivních uživatelů se Facebooku snižuje už šest kvartálů po sobě. Ve druhém letošním čtvrtletí dosahoval nárůst 1,47 miliardy.

„Začíná stagnovat počet uživatelů ve Spojených státech, a v Evropě dokonce propadl, přitom na těchto kontinentech jsou uživatelé nejvíc bonitní a přinášejí největší zisky společnosti Facebook,“ podotkl Křeček.

Počet uživatelů sítě Instagram vzrostl o jednu miliardu, zhruba stejně jako aplikací Messenger a WhatsApp. Očekává se, že Instagram se bude letos na tržbách Facebooku podílet 18 procenty, napřesrok 23 procenty.