Data dvou miliard uživatelů Facebooku mohla být zneužita. Jak zabezpečit účet?

Data dvou miliard uživatelů Facebooku mohla skončit v nepovolaných rukou (zdroj: ČT24)

Osobní údaje většiny z více než dvou miliard uživatelů Facebooku se mohly dostat do nepovolaných rukou. Na svém blogu to oznámila společnost Facebook, která stejnojmennou síť provozuje. Facebook doposud umožňoval hledat osoby podle e-mailu či telefonu, čehož mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Tato funkce je od středy zablokována.

„Až do dneška lidé mohli zadat telefonní číslo či e-mail jiné osoby do vyhledávače Facebooku, což jim pomohlo je najít. Bylo to velmi praktické při hledání přátel v jazycích, ve kterých je komplikované vypsat celé jméno, nebo v případech, že lidé mají stejná jména,“ napsal ve středu na blogu technologický ředitel podniku Mike Schroepfer. Dodal ale, že tuto funkci k získání dat z veřejné části profilů mohli zneužít sběrači dat.

Ti díky e-mailovým adresám a telefonním číslům, které si mezi sebou hackeři vyměňují či které jsou na internetu dostupné, mohli pomocí zmíněné aplikace Facebooku získat jména osob a další osobní informace, jako jsou místo bydliště či zaměstnání. Vždy ovšem záleželo na tom, jaké údaje o sobě konkrétní uživatel na veřejné části profilu uvedl.

Jména, telefonní čísla, e-mailové adresy a další osobní informace přitom podle odborníků na internetovou kriminalitu představují zásadní ‚startovací‘ informace pro krádež identity a další škodlivé on-line aktivity. 

„Vzhledem k rozsahu a propracovanosti aktivity, kterou jsme zaznamenali, si myslíme, že veřejné profily většiny uživatelů Facebooku mohly být takto prozkoumány,“ uvedl Schroepfer.

Jak si zabezpečit data Facebooku?

Smazání facebookového účtu není jedinou možností, kterou mají k dispozici uživatelé obávající se o svá data. Přímo v prostředí Facebooku je možné skrze záložku Nastavení a dále Soukromí omezit, kdo uvidí vaše příspěvky, nebo rovnou regulovat, kdo vám může zaslat žádosti o přátelství, kdo uvidí, s kým se přátelíte, a podle jakých informací vás lze mezi  uživateli najít.

Uživatelé by vždy měli zvážit, zda sociální sítě potřebují znát adresu kde bydlí, kde pracují, jaké mají telefonní číslo a podobné osobní informace. Jakmile podobná data jednou zveřejní, začnou si žít vlastním životem, jak upozorňuje Russ Schrader, výkonný ředitel Národní aliance pro kybernetickou bezpečnost.

Nastavení a nástroje pro soukromí
Zdroj: Facebook

Skrz Nastavení lze také ohlídat, v jakém obsahu a příspěvcích budou uživatelé moci být označeni a v záložce Timeline a označování nastavit, kdo může přidávat obsah na zeď uživatele a kdo takové příspěvky uvidí. Pod záložkou Aplikace pak jde upravit, do kterých aplikací se přihlašujete pomocí facebookového účtu. 

Nastavit se dá i to, jestli se budete moci prostřednictvím Facebooku přihlašovat do aplikací třetích stran (například na sociální síť LinkedIn, do navigace Waze nebo hudebního Spotify). V nastavení Reklamy si pak lze ohlídat, jaké vaše údaje budou využívat inzerenti pro cílení reklamy.

Facebook nemá s daty problém poprvé

Zpráva o pochybném nakládání s uživatelskými daty se objevila v době, kdy Facebook již čelí aféře s využitím dat spojenou se společností Cambridge Analytica. Ta měla pro různé politické kampaně využívat data desítek milionů uživatelů této sociální sítě. Ač původní zprávy hovořily o zhruba 50 milionech zasažených uživatelských účtů, společnost později přiznala, že šlo až o 87 milionů účtů – z nich více než 70 milionů byly účty amerických občanů.

Data byla získána prostřednictvím kvízu, který vytvořil Alexsandr Kogan a vyplnily ho stovky tisíc uživatelů Facebooku. Jak se kvíz postupně šířil po sociální síti, sbíral i uživatelská data. V roce 2015 nicméně Facebook umožňoval, aby si aplikace stáhla data nejen uživatelů, kteří kvíz přímo vyplnili, ale také data jejich přátel. 

Kogan a Cambridge Analytica měli data následně využít k psychologickému profilování amerických voličů, čímž měli vytvořit rozsáhlou databázi. Právě ta měla pomoci Trumpovi k vítězství v prezidentských volbách v roce 2016.

Zuckerberga čekají dvě slyšení v americkém Kongresu

Šéf společnosti Facebook Mark Zuckerberg se příští týden zúčastní dvou slyšení v kongresových výborech o využívání osobních údajů britskou konzultační firmou Cambridge Analytica. Oznámil to ve středu americký parlament. Zuckerberg byl pozván na úterní společnou schůzi právního a obchodního výboru Senátu a na středeční zasedání energetického a obchodního výboru Sněmovny reprezentantů.

„Slyšení bude důležitou příležitostí k tomu osvětlit problémy s ochranou kritických spotřebitelských dat a možností pomoci Američanům, aby pochopili, co se děje s jejich osobními informacemi on-line,“ komentoval pozvání šéf sněmovního výboru pro energetiku a obchod Greg Walden.

Facebook se už loni potýkal s kritikou kvůli tomu, že trollí farmy zneužívají jeho stránky pro šíření ruské propagandy a fake news. Nejnovější události kolem Cambridge Analytica podnítily zahájení šetření jak ve Spojených státech, tak i v Evropě a nepříznivě zahýbaly i s akciemi celého Facebooku.

Také Evropská komise navrhne zemím EU po posledních skandálech systémové a strategické řešení problému. Uvedla to komisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová. Kvůli nedávnýmu využití údajů asi 87 milionů uživatelů Facebooku se už písemně obrátila na provozní ředitelku společnosti Sheryl Sandbergovou, odpověď čeká v několika příštích dnech. 

  • - Facebook je provozovatelem největší internetové společenské sítě na světě, nabízí sdílení fotografií nebo videí, lidé zde mohou vyjadřovat i své pocity a vzájemně na sebe reagovat.
  • - Historie Facebooku sahá do roku 2004, kdy ho založil student Harvardovy univerzity Mark Zuckerberg se svými dvěma spolužáky jako místo pro setkávání spolužáků a učitelů jejich školy na internetu. K Harvardu se nejprve přidaly další vysoké školy, v září 2005 přibyly americké středoškolské instituce a v září 2006 se facebook otevřel všem. Firma sídlí v kalifornském Menlo Parku a má přes 25.000 zaměstnanců.
  • - V lednu 2018 měla síť facebook celosvětově 2,2 miliardy aktivních měsíčních uživatelů. V Česku jsou více než čtyři miliony registrovaných uživatelů. Každou minutu přidají uživatelé na facebook přes dva miliony příspěvků. Zhruba 90 procent uživatelů facebooku se připojuje prostřednictvím mobilních přístrojů.
  • - Nejvíce aktivních uživatelů facebooku bylo v lednu 2018 v Indii, kde jejich počet dosáhl 250 milionů, následovaly USA (230) a Brazílie (130) s Indonésií (130).
  • - Důležitým milníkem pro Facebook byl vstup na burzu Nasdaq, ke kterému došlo 18. května 2012. Nejočekávanější burzovní debut roku byl ale zklamáním pro investory a analytiky, protože se předpokládalo, že akcie stoupnou o desítky procent. Upisovací cena akcií byla stanovena na 38 dolarů, hned první den kurz vystoupil až ke 45 dolarům.
  • - Od samého začátku čelí síť kritice kvůli ztrátě soukromí svých uživatelů. Společnost Facebook se dostala v poslední době do problémů kvůli počínání britské analytické společnosti Cambridge Analytica, která neoprávněně získala informace o 87 milionech uživatelů facebooku. Ty společnost, která je odnoží firmy SCL Group, jejíž aktivity zahrnují široké spektrum od průzkumu bezpečnosti potravin přes protinarkotickou činnost až k politickým kampaním, využila mimo jiné při vývoji softwarových nástrojů pro podporu volební kampaně amerického prezidenta Donalda Trumpa v roce 2016. Cambridge Analytica se podle Zuckerberga k datům dostala prostřednictvím aplikace vyvinuté univerzitním výzkumným pracovníkem Britem Aleksandrem Koganem.
  • - Facebook v reakci oznámil zpřísnění ochrany citlivých dat lidí a rozhodl se ukončit spolupráci s podniky, které se zabývají shromažďováním údajů o spotřebitelích. Sám Zuckerberg se za incident omluvil a zúčastní se schůze právního a obchodního výboru amerického Senátu a zasedání energetického a obchodního výboru Sněmovny reprezentantů, aby problémy s ochranou dat osvětlil.
  • - Koncem března začala Facebook kvůli jeho postupu při ochraně soukromí vyšetřovat americká Federální komise pro obchod (FTC). FTC zkoumá, zda Facebook neporušil soudní smír z roku 2011 týkající se jeho praktik při ochraně osobních údajů. Pokud FTC zjistí, že Facebook porušil podmínky dohody, může mu udělit pokutu v řádu tisíců dolarů za každý den, kdy firma dohodu porušila. Celková částka by mohla dosáhnout miliard dolarů. Akcie Facebooku v reakci na oznámení vyšetřování FTC prudce klesají. V posledním březnovém týdnu akcie firmy oslabily o 13 procent, což byl nejhorší týdenní výkon od července 2012.
  • - Facebook tuto středu přiznal, že do nepovolaných rukou se mohly dostat identita a další osobní údaje většiny z více než dvou miliard uživatelů Facebooku. Facebook doposud umožňoval hledat osoby podle e-mailu či telefonu, čehož mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Tato funkce je od středy zablokována. Technologický ředitel podniku Mike Schroepfer uvedl, že sběrači dat díky e-mailovým adresám a telefonním číslům, které si mezi sebou hackeři vyměňují či které jsou na internetu dostupné, mohli pomocí aplikace facebooku získat jména osob a další osobní informace, jako jsou místo bydliště či zaměstnání. Vždy ovšem záleželo na tom, jaké údaje o sobě konkrétní uživatel na veřejné části profilu uvedl.