Burzy v USA vyřadí firmy nedodržující účetní normy. Opatření se dotkne i Číny

Firmy z Číny a dalších zemí, které nebudou dodržovat americké účetní normy, budou na konci příštího roku vyřazeny z akciových trhů ve Spojených státech, uvedl podle agentury Reuters americký ministr financí Steven Mnuchin.

K vyřazení čínských firem nedodržujících americké účetní normy už minulý týden vyzvali někteří představitelé administrativy prezidenta Donalda Trumpa. Podle Mnuchina se očekává, že americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) toto doporučení přijme.

Doporučení je podle Reuters součástí snahy Trumpovy administrativy o korekci ekonomických vztahů mezi USA a Čínou, které jsou podle ní velmi nevyvážené. Čína již o víkendu v reakci na doporučení představitelů USA vyzvala Spojené státy k otevřenému dialogu a užší spolupráci.

Vztahy mezi Washingtonem a Pekingem se v posledních měsících výrazně zhoršily, a to mimo jiné kvůli koronaviru a vývoji v Hongkongu. Trump rovněž tvrdí, že Čína neplní svůj závazek nakupovat více amerického zboží, který je součástí první fáze obchodní dohody mezi oběma zeměmi podepsané letos v lednu.