Až pětina prodejců na farmářských trzích chybuje, odhalila kontrola. Pozor na špatně chlazené výrobky

Od začátku letošního jara provedla Státní veterinární správa (SVS) přes 140 kontrol zaměřených na farmářské trhy. A podle výsledků chybuje téměř každý pátý prodejce. Mezi nejčastější prohřešky patří špatné chlazení výrobků a jejich uložení. Veterináři odhalili také prošlé nebo zdravotně závadné potraviny. Jednomu prodejci hrozí také rekordní pokuta – až 50 milionů korun.

Největší problém představují pro prodejce letošní vedra. Veterináři často odhalí nedostatečné chlazení výrobků. „Chladicí vitríny to neuchladí, je to nejčastější forma závad,“ komentuje mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Mezi časté chyby prodejců patří také  špatné označování zboží, nedostatečná ochrana před kontaminací nebo neuspokojivá hygiena. Veterináři objevili pětkrát prošlé výrobky a dvakrát dokonce zdravotně závadné zboží.

SVS zatím provedla 142 kontrol farmářských trhů a celkem u 29 prodejců odhalila nedostatky. Někteří prodejci přitom chybují i víckrát a celkový počet závad se tak vyšplhal na 104. „Počet závad při jedné kontrole byl až šest,“ uvádí Vorlíček.

Podle něj je oproti jiným místům chybovost na farmářských trzích vyšší: „Je to z důvodu toho, že se pohybují v exteriéru, hrozí tam kontaminace z vnějšího prostředí nebo nedodržování teplot,“ vysvětluje.

Na veterináře se lidé také mohou obrátit v případě, že mají podezření na nedostatečnou hygienu nebo chybování prodejců. Letos SVS už dostala pět podnětů na kontroly.

50milionová pokuta pro jednoho prodejce

Nejvážnější prohřešek zatím kontroloři objevili v dubnu na pražských trzích v Dejvicích a na Zličíně. Jeden prodejce, který měl stánek na obou místech, nabízel masné výrobky. Stánek ale neměl vybaven chladicím zařízením, přívodem pitné vody a výrobky nebyly chráněny před kontaminací. Nabízel také krůtí párky s prošlým datem spotřeby. Veterináři mu na místě nařídili ukončení prodeje a ve správním řízení mu hrozí pokuta do výše 50 milionů korun.

V Česku je podle veterinární správy přes 270 farmářských trhů. Jejich kontroly potrvají až do září, kdy sezona končí. Loni veterináři za celou sezonu provedli zhruba 460 kontrol. Celkový počet závad zjištěných při kontrolách na trzích dosáhl 215 a uložili pokuty za zhruba 400 tisíc korun.