Akciím v USA se dařilo. Dow Jonesův index poprvé překonal hranici 35 tisíc bodů

Akcie ve Spojených státech v pátek rostly čtvrtý den po sobě. Všechny tři hlavní indexy uzavřely obchodování na rekordu. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 0,68 procenta a poprvé v historii přesáhl 35 tisíc bodů. Na rekord se dostal až v posledních minutách obchodování. Investoři měli náladu nakupovat díky dobrým zveřejňovaným kvartálním hospodářským výsledkům firem.

Širší index S&P 500 vzrostl o 1,01 procenta na 4411,79 bodu. Index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 1,04 procenta na 14 836,99 bodu.

Za celý týden si Dow Jonesův index podle agentury Reuters připsal 1,08 procenta, index S&P 500 zpevnil o 1,96 procenta a index Nasdaq měl k dobru 2,84 procenta.

Trhy se nyní soustředí na dvoudenní zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed). To by mělo příští týden přinést vodítko k časovému rámci pro zpřísňování její uvolněné měnové politiky.

Twitter a Facebooku vzhůru, Intel dolů

Příznivé hospodářské výsledky pomohly akciím provozovatelů sociálních médií. U Twitteru přidaly přes tři procenta a u Snapu, který provozuje aplikaci Snapchat, stouply dokonce o téměř 24 procent. Dobré výsledky konkurence vyhnaly i akcie Facebooku, který výsledky oznámí až příští týden, ale už v pátek vyrostl o 5,3 procenta.

Dolů o více než pět procent naopak zamířily cenné papíry výrobce čipů Intel. Firma uvedla, že stále čelí problémům s dodávkami a zveřejnila výhled, který investory zklamal.