Zrušením ministra pro lidská práva dala vláda najevo, že ji to téma nezajímá, tvrdí kritici

Události: Odborníci kritizují vládu kvůli zrušení postu ministra pro lidská práva (zdroj: ČT24)

Zeštíhlení kabinetu o ministra pro lidská práva kritizují některé neziskové organizace i dřívější členové vlády na tomto postu. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ale agendu zvládne ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Podle kritiků dává kabinet zrušením postu ministra pro lidská práva najevo, že ho tato problematika nezajímá. „Mnoho věcí, které se dnes dějí, třeba útoky proti malým dětem, které mají jinou barvu pleti, by byly ještě před několika lety naprosto politicky neakceptovatelné,“ varuje bývalá vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková.

Mezi případy, které podle obhájců lidských práv ukazují zhoršující se náladu ve společnosti, patří například kavárny a obchody posprejované nacistickými hesly, výhrůžky hudebníkovi Radku Bangovi nebo zmíněné nenávistné komentáře vůči prvňákům z teplické školy.

„Směřujeme trochu k maďarské a polské situaci, kde lidská práva nehrají žádnou roli, kde nacionalisté a často krajně pravicoví extremisté získávají čím dál větší pozornost bez jakékoliv odpory vlády,“ obává se ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek.

Situaci by podle kritiků mohl zhoršit právě fakt, že součástí nové vlády nebude ministr či ministryně pro lidská práva. O udržení postu žádaly premiéra neziskové organizace i vládní výbor pro práva dítěte.

„Cítili jsme, že ta agenda bude odstraňována, že se k ní vláda bude chovat jako k něčemu, co tady vůbec není zapotřebí,“ říká předsedkyně Českého helsinského výboru Táňa Fišerová.

Pokud se lidskoprávní agenda odsune na jiné ministerstvo nebo se rozdrobí po částech, tak se institucionální zázemí na ochranu lidských práv oslabí.
Jiří Dienstbier

Se samostatnou lidskoprávní agendou vláda zatím nepočítá ani v návrhu programového prohlášení. Na rozdíl od sportu nevznikne ani funkce vládního zmocněnce pro lidská práva. Agendu má převzít ministr spravedlnosti.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Pan Pelikán se tomu dlouhodobě věnuje, on si sám o tu agendu požádal. Myslím, že mu to patří, v minulosti už byla na ministerstvu spravedlnosti,“ plánuje premiér Babiš. Podle kritiků ale jeden člověk celou agendu nezvládne.

Podle většiny stran ve sněmovně ale zrušením postu Česko o mnoho nepřijde a na této funkci netrvají. Ministr Pelikán, který se zároveň stal novým předsedou Rady pro záležitosti romské menšiny, chce v lednu vyjet do sociálně vyloučených lokalit.