Banga versus Ortel: Policie zkoumala tisíce nenávistných příspěvků, u soudu však padl jediný trest

168 hodin: Vyšetřování nenávistných komentářů na účtu Radka Bangy (zdroj: ČT24)

Před rokem zaplavily účet romského muzikanta Radka Bangy na Facebooku tisíce nenávistných zpráv. Nahromadily se pod příspěvkem, ve kterém vysvětloval, proč při předávání hudebních cen Český slavík na protest opustil sál.

Romský muzikant loni protestoval proti neonacistické minulosti zpěváka Tomáše Ortela. Jenže Bangovi za to pisatelé vyhrožovali smrtí. Po roce policejního vyšetřování zůstala drtivá většina pisatelů nepotrestána. U soudu zatím padl jediný trest a několik dalších případů skončilo pokutou.

Celkem zanalyzovala kladenská policie sedm tisíc příspěvků. Dosud našla 17 autorů: devět z nich se dopustilo trestného činu. Konkrétně trestných činů z nenávisti kvůli příslušnosti k rase, etnické skupině nebo národnosti. Dalších osm statusů kvalifikovala policie jako přestupek.

„Poté, co nás kontaktovala policie, tak jsme s ní začali aktivně spolupracovat, předali jsme veškeré podklady, proběhlo několik výslechů,“ popisuje Radek Banga, který za svůj postoj během Slavíků obdržel cenu za občanskou statečnost od Nadace Charty 77.  

Jediný trest: Veřejně prospěšné práce

Zatím jediný trest padl u soudu 24. srpna. Dvacetiletý mladík David Šmíd z Kladna ho dostal za tento příspěvek: 

Nenávistný příspěvek Davida Šmída
Zdroj: ČT24

Soudce Petr Sedlařík uložil za nenávistný příspěvek 100 hodin veřejně prospěšných prací jako výchovný trest: „Protože obžalovaný se k tomu postavil alespoň v hlavním líčení daleko rozumnějším způsobem, než tehdy, kdy psal ten komentář,“ vysvětluje soudce.

Další případ projednává soud v Prostějově. Obžalovaný by se k soudu mohl dostat v lednu příštího roku. Přesné znění jeho příspěvku z Facebooku není známo, uvedeno je jen v trestním spise.

„Jedná se o čtyři trestné činy s rasovou tematikou, kvalifikovány jsou jako přečin hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny, přečin násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci, přečin podněcování nenávisti proti skupině obyvatel nebo k omezování jejich práv a svobod a přečin projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka,“ upřesnil dozorující státní zástupce Jiří Jančík.

Chtěl jsem ukázat, že je tady nějaký internetový prostor, ale tam ty zákony platí úplně stejně jako v reálném životě. Ovšem někteří lidé mají pocit, že na internetu se může říct cokoliv.
Radek Banga

Zmocněnkyně Radka Bangy a ředitelka právnické organizace In lustita Klára Kalibová ovšem kritizuje laxnost policie: „Policie měla ten profil zálohovaný již 7. prosince. První obviněný, což byl David Šmíd, byl obviněn až někdy v červnu, což je v zásadě sedm měsíců po tom útoku. Nikdy jsem se nesetkala s takovou laxností v tak jednoduchém případě.“

Mluvčí středočeské policie Jana Šteinerová ale tvrdí, že jde o komlikovaný a časově náročný proces: „V rámci trestního řízení musí být mimo jiné prokázáno, že příspěvek publikovala konkrétní osoba.“

Další pisatelé zaplatí stokorunové pokuty

Komentáře dalších osmi lidí policisté a státní zástupci vyhodnotili jako přestupek. K soudu tedy pisatelé nepůjdou. Někteří už ale potrestáni byli: přestupkové komise obecních nebo městských řadů jim rozdaly pokuty, většinou šlo ale jen o stokoruny.

  • Za komentář „Nas.al jsem te negre??? Na tu mas sekeru. Zabi sa.“ dostal pisatel pokutu 500 korun.
  • Příspěvek ve znění „Kdyt si cerna svine! Cyklon B.“ stál autora 400 korun.
  • Muž z Liberce napsal: „C.rak cernej, kdyby nezpíval tak je stejně na podpoře jako všichni černý svině. Jeho prarodiče měli zabít v tom táboře, dnes by aspoň takhle nesluníčkařil.“ Od přestupkové komise dostal pokutu 100 korun.
  • Autoři dalších dvou statusů zatím na výši pokuty čekají.

„Určitě to dostatečný výsledek není, nicméně na druhou stranu musíme vidět to, že těch nenávistných projevů na internetu je takové obrovitánské množství, že i kdyby se policejní sbor zabýval jen touto trestnou činností, tak není schopen ji nejen odhalovat, ale už vůbec ne stíhat,“ konstatuje advokát Aleš Rozehnal.