Změny v důchodech jsou podle Jurečky důležité pro stabilizaci. Senioři jsou vaše obsese, oponuje Juchelka

Juchelka a Jurečka debatovali o valorizaci penzí (zdroj: ČT24)

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pořadu Události, komentáře sdělil, že plánované změny ve valorizacích penzí mají zajistit důchody i dalším generacím. Člen sněmovního výboru pro sociální politiku Aleš Juchelka (ANO) prohlásil, že starobní důchodci jsou „obsese této vlády“.

Návrhy částečných úprav důchodového systému počítají s tím, že by se penze řádně zvyšovaly vždy k 1. lednu o inflaci a třetinu růstu reálných mezd namísto současné poloviny. Mimořádné valorizace pak chce ministr nahradit příspěvkem k důchodu. Opozice tyto návrhy tvrdě kritizuje – chce zachovat současný systém.

Jurečka tvrdí, že návrh je důležitý pro dlouhodobou stabilizaci důchodového systému. V příštích třech až pěti letech podle něj hodnota růstu reálných mezd nebude příští důchodové valorizace zvyšovat. „Než dojde k růstu reálných mezd, to nějaký rok potrvá, a navíc ještě bude muset ten růst dohnat propad, který nastal v loňském roce,“ říká ministr.

Také poznamenal, že pro seniory je důležitá jistota, že k 1. lednu bude valorizováno o inflaci. Jejich životní úroveň prý nebude zaostávat. „My ty kroky děláme pro to, aby i dnešní čtyřicátníci, třicátníci a mladší generace měli naději a šanci, že i na jejich důchody systém bude mít jednou prostředky,“ prohlašuje ministr.

„Důchod je nárokový“

Juchelka sdělil, že starobní důchodci jsou „obsese této vlády.“ „Vše, co se děje kolem státního dluhu a státního rozpočtu, se týká důchodců. Vadí mi narativ, že za vše, co se týká státního dluhu, mohou důchodci, protože to je ten největší koláč v tom jednom bilionu všech těch sociálních výdajů, které my jako stát vydáváme,“ uvedl.

Jurečka oponoval, že růst důchodů za zhruba sedmnáct měsíců této vlády je 31 procent, což je prý nejrychlejší tempo. Juchelka by ale nechal systém řádných i mimořádných valorizací tak, jak je. Tento stav by ale podle Jurečky vedl k tomu, že vysoké penze by rostly ještě více na úkor nízkopříjmových seniorů.

Juchelka prohlásil, že důchod není sociální dávkou, naopak nárokovou záležitostí. Rád by řešil penzijní reformu pro generaci současných čtyřicátníků.