Mimořádné valorizace nahradí příspěvek k důchodu, oznámil Jurečka

Tisková konference o návrhu změn v systému penzí (zdroj: ČT24)

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil koncepční změny ve valorizacích penzí. Ty budou řádně valorizovány k 1. lednu, plně o inflaci a třetinu růstu reálných mezd. Při inflaci přesahující pět procent se místo mimořádné valorizace bude nově vyplácet jednorázový solidární příspěvek. Ministr také oznámil nové přísnější podmínky pro předčasný odchod do důchodu, možné to bude jen tři místo dosavadních pěti let před řádným termínem.

„Jsme v situaci, kdy před námi stojí velká výzva — a to je dlouhodobost a udržitelnost našeho penzijního systému,“ upozornil na pondělní tiskové konferenci Jurečka. Kdyby měl fungovat v současné podobě, mohl by důchodový deficit za několik desetiletí činit přes pět procent hrubého domácího produktu, což představuje tři sta miliard ročně, doplnil.

„Pokud jde o valorizace jako takové, chci jasně avizovat, že současné i budoucí důchody budou vždy řádně valorizovány k 1. lednu. Bude platit to, že budou valorizovány plně o inflaci a počítáme s tím, že by měly být valorizovány o třetinu růstu reálných mezd,“ prohlásil ministr. To znamená, že důchody i v příštích letech porostou, podotkl. „Tam se nám bude především projevovat faktor růstu o inflaci.“

Události: Změny ve valorizacích penzí (zdroj: ČT24)

Jednorázový příspěvek

Ministerstvo však rozhodlo o úpravě mimořádných valorizací. „Současný princip vytváří to, že za rok 2022 i 2023, (…) se dlouhodobě a trvale zvyšují důchody těch nadprůměrných důchodců,“ odůvodnil Jurečka.

„Proto jsme se rozhodli tento mechanismus upravit tak, aby tato mimořádná valorizace fungovala na základě stejných principů, to znamená, v okamžiku, kdy meziměsíční růst cen překročí pět procent, mechanismus se spustí. Ale bude mít jinou podobu — bude nahrazen takzvaným dočasným příspěvkem,“ sdělil Jurečka. Mimořádný příspěvek bude připočten k důchodu, lidé o něj nebudou muset žádat, doplnil.

„Forma příspěvku bude rozdělena na dvě základní oblasti — polovina hodnoty bude tvořena fixní částkou pro všechny stejnou, druhá polovina bude tvořena zvýšením, které bude odvislé od jejich procentní výměry. Tudíž bude zachována i zásluhová část,“ ujasnil ministr. 

Dočasný příspěvek budou důchodci v roce s vyšší inflací pobírat v druhé polovině daného roku. „Z pohledu důchodců tam bude nějaké navýšení příjmů od července, aby při vyšší inflaci nečekali dvanáct měsíců na nejbližší posílení sociální situace,“ uvedl ředitel odboru sociálního pojištění ministerstva Tomáš Machanec.

Odchod do předčasné penze

Jurečka na tiskové konferenci rovněž oznámil přísnější podmínky pro odchod do předčasného důchodu. „Předčasný odchod do penze bude využitelný nikoliv pět let před tím řádným, ale tři roky před termínem pro získání starobního důchodu,“ řekl. Předčasné důchody by podle Jurečky měli využívat především lidé, kteří pracovali v oborech s vyšší mírou zátěže. Podmínky pro ně vláda ještě zpřesní, uvedl.

Penze se také bude více krátit. „Kdo bude tento předčasný důchod chtít využít, bude mít krácení o něco vyšší, než je tomu dnes,“ sdělil ministr. „Po dobu, kdy tento člověk získá tento předčasný důchod, do doby, než mu naběhne ten řádný starobní, bude vyloučena valorizace procentní výměry předčasné penze,“ upozornil také.   

Shoda ve vládní koalici

Na změnách ve valorizaci důchodů je podle premiéra Petra Fialy (ODS) shoda v celé vládní koalici. „Po zkušenostech, které máme s mimořádnou valorizaci, je jasné, že nějaký obecný zásah byl naprosto nutný,“ okomentoval.

Nejvýznamnější změnou je podle Fialy právě zavedení příspěvku. „Místo mimořádných valorizací bude tato sociální dávka, která nebude zvyšovat základ. Je to lepší mechanismus, protože tak překvapivě a náhle nezvyšuje základnu pro další důchody, jak to bylo doposud,“ vysvětlil. „Jde o korekci, která byla potřeba, aby byl systém udržitelný dlouhodobě,“ dodal.

„Každý šestý důchod v České republice je placen z deficitu, z dluhu. My musíme nastolit takový systém, který je dlouhodobě udržitelný. A vždy je nepříjmené s takovými návrhy přicházet,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Plán zpomalit růst penzí podpořil také prezident. „Není možné žít dlouhodobě na dluh. To, že jsme tak v poslední době žili, je špatně a je potřeba ten stav napravit. I když to bolí, lidem to takhle říci, tak si myslím, že je to fér,“ prohlásil Petr Pavel. 

Alena Schillerová k oznámeným změnám v oblasti penzí (zdroj: ČT24)

Kritika opozice

Opozici však vládní strany ani po měsíčním vyjednávání nepřesvědčily. „Netušila jsem, že to dotáhne pan ministr a pětikoalice tak daleko,“ okomentovala předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Mimořádná valorizace má podle ní chránit důchodce a jejich koupěschopnost. O solidárním příspěvku, kterým chce ministerstvo mimořádnou valorizaci nahradit, má tak pochybnosti.

„Pomůže to pouze důchodcům s penzí deset tisíc korun. Pokud bude inflace pět procent, navýší se jim důchod o 109 korun. Pokud budete mít důchod dvanáct tisíc korun, tak se navýší o 47 korun. Všichni ostatní jdou dolů,“ prohlásila. „Inflační výdaje se na konci roku neztratí,“ upozornila také.

Parametry valorizace by měly zůstat nastaveny tak, jak jsou dnes, myslí si. „Protože je brutální inflace. Tato vláda nijak nepomohla ji snižovat,“ dodala.

„Myslím, že vláda má trochu obsesi ze starobních důchodů, protože jim chce zrušit nejen mimořádné valorizace a nahradit je kvazisociální dávkou, ale samozřejmě chce upravit vzoreček u řádných valorizací,“ vyjádřil se poslanec Aleš Juchelka (ANO).

Vladimíra Lesenská o příspěvcích k důchodu (zdroj: ČT24)

Se změnami valorizace nesouhlasí ani hnutí SPD. „Pro nás jsou nepřijatelné. I když to slyší vláda nerada, je to svým způsobem okradení důchodců o jejich nároky,“ uvedla členka sněmovního výboru pro sociální politiku Vladimíra Lesenská (SPD).

„Bavíme se případně o tom, že jsme pro valorizaci o stejnou částku pro všechny důchodce, a ta by byla vypočítána z aktuálního průměru důchodů,“ prohlásila. „U řádných valorizací bychom byli rádi, aby byla zachována polovina růstu reálných mezd, jako je to nyní,“ doplnila.

Předseda SPD Tomio Okamura považuje postup vlády za hanebný, protože podle něj ukazuje, že kabinet hodlá řešit schodek pouze na úkor důchodců.

Solidární příspěvek SPD odmítá. Dle Okamury by nahrazení mimořádné valorizace příspěvkem znamenalo markantní zhoršení příjmové a existenční situace desítek tisíc nízkopříjmových a středněpříjmových důchodců.

Hrnčíř: Dávka valorizaci nenahradí

„Rád bych zdůraznil, že toto není penzijní reforma, to jsou první střípky, ač důležité. Cíl je jednoznačný – chceme mít systém udržitelný nejen pro současné poběratele důchodů, ale i pro generace našich dětí a vnuků,“ zdůraznil ve večerním vysílání ČT24 předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

90’ ČT24 – Nová pravidla pro valorizace penzí (zdroj: ČT24)

S tím souhlasí i poslanec STAN a člen sněmovního výboru pro sociální politiku Viktor Vojtko. „Deficit, který v tuto chvíli důchodový systém vytváří, je tady a teď, je to velký náraz pro státní rozpočet. Kdyby nebyla taková inflace, tak měl být důchodový systém ještě několik let v přebytku. Místo toho máme deficit, který je jen letos na úrovni 70 miliard,“ upozornil Vojtko.

„Důchodci očekávají, že se o ně stát postará. Když začne klesat inflace, tak to neznamená, že to udělají i ceny. Jen zpomaluje zdražování. To znamená, že nějaká dočasná dávka na několik měsíců nemůže nahradit valorizační mechanismus, který je v zákoně daný,“ odmítá Jurečkou představené změny místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).