Klíčové parametry penzijní reformy mohou být do pár týdnů, myslí si Jurečka. Je nutná shoda všech, upozorňuje Dostálová

Dostálová a Jurečka o změnách v systému valorizací penzí (zdroj: ČT24)

Shodu na zásadních parametrech důchodové reformy by chtěla mít vládní koalice v řádu několika dalších týdnů, uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Je rovněž přesvědčený, že vláda před Ústavním soudem (ÚS) obhájí proces schvalování zákona o snížení červnové valorizace penzí. S tím nesouhlasí místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová (ANO), která zmínila, že novelu v současném znění musí ÚS jednoznačně zamítnout hlavně kvůli retroaktivitě. Oba politici debatovali v pořadu Události, komentáře.

Kvůli schválení snížení mimořádné červnové valorizace penzí pošle v blízké době opoziční hnutí ANO žalobu na tuto novelu k Ústavnímu soudu. Bývalá ministryně pro místní rozvoj Dostálová se domnívá, že zejména v případě retroaktivity došlo k protiústavnímu jednání vlády, a byla by překvapená, kdyby soud v této kauze rozhodl ve prospěch kabinetu. 

Naopak ministr práce Jurečka si myslí, že přezkoumání novely u soudu obstojí. Domnívá se, že i kdyby měl ÚS k projednávání zákona zásadní připomínky, nezpůsobilo by to otřes sociálního systému kvůli zpětnému vyplácení peněz, jak upozorňovala opozice i někteří experti. „I v minulosti, když třeba soud konstatoval, že na legislativním procesu shledal nějaké pochybnosti,  neměnil podstatu nebo řekl, že ta podstata má nějaké vady, ale řekl, jakým způsobem by navrhl nějakou nápravu,“ řekl. 

Schválení nižší mimořádné valorizace rovněž obhajoval tím, že vláda valorizace nezastavila, ale pouze zbrzdila tempo růstu, které by mohlo mít dopady na státní rozpočet pro letošek a příští roky. „Musíme si uvědomit, že důchody rostou. Překročí v červnu rekordní hranici 20 tisíc průměrného důchodu v České republice. Za rok a půl je růst, když dopočítám červnovou valorizaci, o jednatřicet procent,“ podotkl s tím, že jeho resort se díky úsporám může zaměřit také na zvýšení rodičovské či příspěvků na péči. 

Jednání o dalších valorizacích a legislativní proces

I kvůli tomu chce vláda prosadit nová pravidla valorizace důchodů a už dříve avizovala, že tak chce učinit relativně rychle. „Je to věc, kterou v těchto dnech projednávám jak s opozicí, tak se sociálními partnery,“ řekl Jurečka s tím, že by chtěl, aby nová pravidla valorizací začala platit od 1. ledna příštího roku. 

Zaměřit se chce také na to, aby jako v loňském roce nedocházelo k tomu, že kvůli mimořádným valorizacím mají lidé, kteří požádají o předčasný důchod, o něco výhodnější podmínky.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zdůraznil, že další schvalování by proběhlo v běžném legislativním procesu. 

Jeho návrh projednání ocenila Dostálová, která ovšem vyjádřila pochybnost nad tím, zda stihne s opozicí tuto skutečnost vyřešit v nejbližších týdnech, protože se podle ní liší část informací, jež ministr říká v médiích, a ty, o kterých diskutuje na jednotlivých jednáních. Kritizovala také, že ministerstvo podle ní na jednání předložilo teze, kde píše, že rychlá úprava valorizace není kvůli řádnému projednání možná.

Jako správný příklad jednání uvedla stavební zákon, ke kterému došla kompromisem opozice s koalicí po delší diskuzi. „Takto bychom měli přistupovat i k valorizaci, a ne takové hurá akce,“ zmínila. Podle Jurečky bude proces projednávání změn valorizace řádný a měl by se týkat diskuze se sociálními partnery, opozicí i speciální meziresortní skupinou.

Místopředsedkyně sněmovny dodala, že chce, aby se hnutí ANO účastnilo také práce takzvané důchodové komise, která by měla pomoci připravit návrh vládní důchodové reformy. „Za naší vlády důchodové komisi předsedala paní Danuše Nerudová, ale ani tato komise nepřinesla žádné zásadní výsledky,“ řekla. Kvůli nadčasovosti a nutnosti reformy je podle ní nutné, aby na jejím formulování důrazně pracovali také reprezentanti všech sněmovních stran. 

„Důchodová reforma není o tom, že by ji každá nová vláda zase změnila. To by vedlo k chaosu. Je potřeba najít nějakou cestu, na které se všichni shodneme, aby důchodová reforma vydržela i další roky,“ sdělila bývalá ministryně.  

Zásadní je podle ní také řešení toho, zda by se důchodový systém ve velkém přenesl do soukromých důchodových fondů. „Na jedné straně vláda říká, že může krachnout státní důchodový účet, a vedle toho, jaká je pravděpodobnost, že krachne státní účet a nekrachne soukromý penzijní fond?“ poznamenala. 

Proti tomu se ohradil Jurečka, podle nějž vláda o krachu nemluví, ale zmiňuje výhled negativního deficitu rozpočtu. „Řekli jsme, že důchodový účet se kolem roku 2050 dostane do deficitu, který bude zhruba minus pět procent HDP, to by v dnešních cenách znamenalo dotovat systém 300 miliardami korun ročně,“ upřesnil s tím, že reformu chce řešit kvůli generaci lidí, kterým je čtyřicet let a méně. Pro lidi v důchodovém a předdůchodovém věku už neplánuje nic zásadního měnit. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Příprava důchodové reformy jako kompromis

Během přípravy důchodové reformy by se chtěl Jurečka hlavně zaměřit na to, aby v jejích parametrech zůstal zachovaný „důraz na výchovu dětí, na rodičovství a jeho ocenění.“ Podle něj totiž tento aspekt zásadním způsobem reflektuje fungování společnosti. Zmínil také, že vláda bude stavět na práci předchozí důchodové komise. 

Jurečka zmínil, že z dosavadního jednání o reformě se zástupci opoziční ANO i SPD má „poměrně dobrý pocit“. Další parametry a principy výpočtů penzí ale nechce v médiích zmiňovat, dokud nedojde k finálnímu kompromisu, o kterém chce nejdříve informovat všechny zúčastněné strany. 

V projednání finální podoby reformy je optimistický. „Pořád si myslím, že jsme schopni podstatnou dohodu na klíčových parametrech najít v řádu příštích týdnů. Za mě pořád platí termín, že na začátku příštího pololetí tohoto roku bychom mohli mít paragrafové znění, které bychom potom poslali do legislativního procesu.“