Mimořádné valorizace penzí by neměly mít vliv na řádná zvyšování, sdělil Jurečka

Brífink ministra práce a sociálních věcí Jurečky k úpravě valorizace důchodů (zdroj: ČT24)

Nový solidární příspěvek místo mimořádné valorizace by se začal důchodcům a důchodkyním vyplácet, pokud by cenový přírůstek překročil pět procent. Poskytoval by se dočasně do konce roku. Část příspěvku by byla stejná pro všechny, část by se stanovila podle výše penze, řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). O změnách valorizací a pravidlech předčasných penzí jednal s opozičním hnutím SPD. Po schůzce řekl, že mimořádné valorizace důchodů by tak nově neměly mít vliv na další řádná zvyšování penzí. O penzích ve čtvrtek jednala také Národní ekonomická rada vlády (NERV), podle ní je důchodový systém neudržitelný. Navrhuje fixní dobu pro důchodový věk či zpřísnění předčasné penze.

„Pro klienta to bude principiálně velmi podobné, jako to je třeba letos. Základní parametr spuštění mimořádné valorizace – přírůstek cen o pět procent. Bude to mít charakter určité mimořádné solidární pomoci nebo nějakého příspěvku k důchodu, bude to měsíční,“ řekl Jurečka.

Příspěvek k penzi by se při výrazném zdražování měl poskytovat do konce roku. Inflace za poslední rok by se pak měla zohlednit při pravidelném lednovém přidání, uvedl ministr. „Rozhodně platí to, že tady budou zachovány řádné valorizace, které budou minimálně odrážet plný inflační nárůst,“ zdůraznil.

Dnes se při mimořádné valorizaci zvedá zásluhový díl penze o přírůstek cen, tedy o určité procento. Výrazněji tak rostou vyšší důchody. Při jednorázové změně pro letošní červen vláda prosadila menší navýšení. Zásluhová výměra penze vzroste o 2,3 procenta a všem stejně pak ještě o čtyři sta korun.

Nový způsob by měl být výhodnější pro nižší penze

Podobně by se měl rozdělovat i nový příspěvek – část by byla stejná pro všechny a část by se stanovila podle výše penze, tedy určitým procentem. Jaké by rozdělení mělo být, Jurečka nechtěl přiblížit. Nový způsob by podle něj neměl takzvaně rozevírat nůžky mezi vyššími a podprůměrnými penzemi, výhodnější je pro nižší důchody.

Důchody se nyní zvyšují pravidelně vždy v lednu, a to o inflaci a o polovinu růstu reálných mezd. Nově by to mohlo být o třetinu růstu reálných mezd. Mimořádně penze rostou, když přírůstek cen od posledního přidání překročí pět procent. Politici SPD ohlásili, že návrhy ke snížení řádných ani mimořádných valorizaci důchodů nepodpoří.

Jurečka také trvá na zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného důchodu, i ony se debatují. „Nechci žádný konkrétní parametr zmiňovat,“ poznamenal. Předseda poslanců SPD Radim Fiala uvedl, že ministerstvo práce a sociálních věci navrhuje čtyři podmínky, podle hnutí je jich příliš mnoho. Ani Fiala však nebyl konkrétní.

Dosud se mluvilo o tom, že by se například předčasný důchod neměl valorizovat a navyšet by se pravidelně začal až od řádného důchodového termínu. Větší než dnes by mohlo být také krácení.

Ministr potvrdil, že na všech parametrech shoda nebyla. Ujišťoval však, že lidé, kteří začali pracovat velmi brzy, budou moci využívat i institut předčasného odchodu do důchodu. Nemělo by se už ale podle ministra stávat, aby předčasný odchod do penze byl výhodnější než pozdější řádný. Ministr už dřív řekl, že by roli měly hrát odpracované roky a doba odvodů. Nyní se musí platit 35 let.

NERV: Současný důchodový systém je neudržitelný, musí se rychle změnit

O důchodech také ve čtvrtek jednala Národní ekonomická rada vlády, penzijní systém je podle ní neudržitelný a je nutné ho změnit. Představila návrhy na úpravy prvního a části třetího pilíře důchodového systému. Podle koordinátora rady Davida Havlíčka se v drtivé většině shodovaly s tím, co připravuje vláda. „Cíl je zvýšit udržitelnost důchodového systému, protože včera už bylo pozdě. Jsme na trajektorii toho, že na jednoho důchodce bude připadat jeden zaměstnanec. Ten systém je v současném nastavení neudržitelný a čím dříve do toho zasáhneme, tím vyšší důchody si budeme moci v budoucnu dovolit,“ zdůraznil.

Jednou z úprav, kterou členové NERV podle Havlíčka podpořili, je posunutí věku pro odchod do důchodu podle vývoje průměrného věku dožití. „NERV podporuje, aby doba, kterou člověk stráví v důchodu, byla fixní vůči současnosti. Pokud se bude prodlužovat doba dožití, tak by člověk měl v budoucnu strávit v důchodu stejnou dobu jako nyní,“ vysvětlil. Dalším opatřením by mělo být zpřísnění podmínek pro předčasný odchod do důchodu tak, aby nevznikla motivace pro jeho zbytečné nadužívání.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) připomněl, že vláda pracuje na zavedení kategorizace náročnosti povolání, což by měl následně zohledňovat důchodový systém pro určení nároku na odchod do důchodu. „Musíme se snažit o to, aby se prodlužovala doba dožití ve zdraví,“ podotkl ministr. V této otázce se však vláda podle Válka s NERV neshodla, rada by kategorizace zcela vypustila.