Lidé ze zaplavených obcí budou moci volit ve stanech, řekl Rakušan

Poslanci se ve středu věnují zajištění nadcházejících krajských a senátních voleb. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl, že lidé ze zaplavených obcí budou moci hlasovat ve stanech, a to v případě, že standardní volební místnost skončila pod vodou. S návrhem na zařazení tohoto bodu přišlo opoziční ANO, které chce například vědět, kolika volebních okrsků se kalamita dotkla, kolika občanům ztížila velká voda možnost volit nebo zda budou zapotřebí náhradní místnosti.

„Co obce nebudou schopny zvládnout vlastními silami, s tím jim stát pomůže,“ slíbil Rakušan. Reagoval tak na obavy poslanců opozičního hnutí ANO, že by mohla být zpochybněna regulérnost voleb v důsledku jejich nedostatečného zajištění v zaplavených obcích. Například podle Radka Vondráčka (ANO) se to týká 13 z 59 okrsků v Opavě.

Zatopených obcí, kterým stát pomůže se zajištěním krajských a senátních voleb, je podle ministra vnitra zatím 35, což představuje odhadem dvě stě volebních okrsků. Počet se může snížit například o devatenáct okrsků v Bohumíně, kde se pokusí volby zajistit vlastními silami, řekl Rakušan poslancům. V Česku je zhruba 6250 obcí a kolem 14 tisíc okrsků.

Ministr uvedl, že kromě materiální pomoci má být ve všech postižených obcích zajištěna elektřina. Chybějící členy okrskových volebních komisí budou moci nahradit úředníci České správy sociálního zabezpečení, finančních nebo katastrálních úřadů, s nimiž je to podle Rakušana předjednáno. Stranám přitom zůstane možnost dodatečně nominovat další zástupce do komisí, přičemž zůstane povinnost proškolit vedení komisí, podotkl.

Ministr zopakoval, že při organizaci voleb budou potřebovat podporu obce v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, a to na Šumpersku, Jesenicku, Krnovsku, Bohumínsku a Opavsku. Starostové mají ještě dnes podle Rakušana obdržet metodiku s doporučením, co dělat při nedostupnosti volební místnosti, při rezignaci členů komisí, zničení sad hlasovacích lístků či nedostupném seznamu voličů. Náhradní volební materiály se podle něj už tisknou a následně rozvážejí na krajské úřady.

Podobně lidé, kterým velká voda odplavila doklady totožnosti, budou moci nové získat do pátečního poledne, pokud o ně včas během dneška požádají, uvedl Rakušan. Podle něj jde podle dosavadních informací o maximálně desítky lidí.

Ve stanech jako za covidu

Při zatopení volební místnosti a nemožnosti přesunout ji jinam lze podle Rakušana zajistit hlasování i ve stanech s elektřinou z hasičského agregátu, s čímž má stát zkušenosti z volebních drive-in stanovišť zřizovaných v době koronavirové pandemie. K dispozici má být také větší počet mobilních volebních uren, se zajištěním jejich dopravení k voličům pomohou hasiči mimo plánovanou službu.

Ministr vnitra také uvedl, že podmínkou členství v komisi není trvalý pobyt na území daného okrsku - postačí, když je zájemce plnoletý, svéprávný a současně ve volbách nekandiduje. Ohledně dobrovolníků vnitro osloví s žádostí o spolupráci vysoké a střední školy.

Komise musí mít ze zákona minimálně šest členů, u okrsků do 300 voličů jsou čtyřčlenné. Pokud by v povodňových oblastech odpadla celá okrsková komise, navrhuje vnitro jako nouzové řešení sloučení volebních místností. „Například dva okrsky lze obsloužit stejným týmem osob, které budou formálně jmenované do dvou komisí. Administrativně je ale potřeba zachovat oddělení - dvě volební schránky, dvojí dokumentace, dvojí sčítání,“ uvedl už dříve resort.

Ministr dodal, že k odložení voleb, po kterém volali někteří starostové, by bylo třeba vyhlásit nouzový stav, což by mohlo být soudně zpochybněno. „My jsme přesvědčeni, že dokážeme zajistit hlasování i v místech, které jsou zasaženy povodní,“ prohlásil.

Vyvážené zastoupení žen a mužů ve vedení velkých obchodních společností

Po středečním jednání je ve sněmovně před závěrečným schvalováním novela zákona o podnikání na kapitálovém trhu, podle které velké obchodní společnosti v Česku zřejmě budou muset zajistit vyvážené zastoupení žen a mužů ve svém vedení. Ženy by v něm měly tvořit aspoň třetinu. Norma přenáší do české legislativy evropskou směrnici, podle ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) v minimalistické verzi.

„Nemyslím si, že ten zákon řeší nějaký společenský problém,“ řekl poslanec opozičního ANO Milan Feranec. Poukázal na to, že jednou z dotčených firem je i výrobce nápojů Kofola, kterému povodeň v uplynulých dnech vyplavila závod v Krnově a další provozy. Ptal se, jestli tedy Kofola bude řešit jako svůj hlavní problém vyvážené zastoupení žen v dozorčích radách.

Trojice koaličních poslanců v čele s Janou Bačíkovou (ODS) předložila pozměňovací návrh, který upravuje přechodná ustanovení a prodlužuje lhůtu pro splnění povinnosti zvolit cíl vyváženého zastoupení. Podle návrhu vlády by tato povinnost připadla na poslední termín 28. února 2025. Poslanec ODS Jiří Havránek chce odložit účinnosti z letošního 24. prosince na 1. červenec 2025.

Požadavky se mají týkat firem s víc než 250 zaměstnanci a ročním obratem přes 50 milionů eur, nebo aktivy přes 43 milionů eur. Společnosti by měly buď mít v dozorčích a správních radách nejméně 40 procent žen, nebo by jich v představenstvu i radách měly mít dohromady aspoň 33 procent. To platí i pro muže, pokud by se ve vedení ocitli v menšině. Podle podkladů by se zákon týkal společností ČEZ, Komerční banka, Moneta Money Bank, Philip Morris ČR, Kofola a Colt CZ Group.

Pravidla vybírání vedení musí být podle návrhu jasná, neutrální a jednoznačná po celou dobu od přípravy přes předběžný a užší výběr i stanovení skupin kandidátů. Pokud firma svůj cíl u podílu žen a mužů neplní, měla by upřednostnit ze dvou kandidujících se srovnatelnou kvalifikací a předpoklady toho z méně zastoupené skupiny. Pokud by to neudělala, mohl by se neupřednostněný kandidát či kandidátka obrátit na soud a žádat i finanční náhradu. Firma by musela prokázat, že nepochybila.

Společnosti by měly vyváženého složení vedení podle podkladů dosáhnout do pololetí 2026. Informace o pokroku a výběru kandidátů by měly zveřejňovat. Za nedodržování postupu by hrozily pokuty.

Sněmovna také rozhodla o tom, že limit pro malé zakázky, u kterých nebude nutné zadávací řízení, se zvýší o třetinu. V případě dodávek a služeb by se hranice měla zvýšit ze dvou milionů na tři miliony korun a u stavebních prací ze šesti na devět milionů. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) ve sněmovně tuto změnu podpořil, stejně jako dříve sněmovní hospodářský výbor.

Změna, kterou předložila poslankyně STAN Eliška Olšáková, je podle ministra reakcí na inflaci a sníží byrokratickou zátěž. „Z povinnosti uskutečnit zadávací řízení vyjme odhadem až jednu třetinu dosavadních veřejných zakázek malého rozsahu,“ uvedl Bartoš. Sněmovna zároveň zvyšuje limit pro povinné uveřejnění zadávací smlouvy na zakázku z 500 tisíc korun na milion korun, což ulehčí práci menším zadavatelům včetně obcí.

Vládní předloha zákona o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory má zpřísnit dohled nad velkými akvizicemi a veřejnými zakázkami za spoluúčasti firem ze zemí mimo EU. Má pomoci zajistit rovné podmínky unijních firem. Novela například upravuje součinnost mezi ministerstvem průmyslu a Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže při poskytování informací a zakotvuje ochranu těchto informací.

V odpoledních nebo večerních hodinách má přijít na řadu návrh na odvolání moderátora Lubomíra Veselého z Rady České televize. Návrh na odvolání podnítil již před několika měsíci předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob v souvislosti s tím, že Veselý označil v květnu ve svém pořadu na YouTube herečku a bývalou slovenskou diplomatku Magdu Vášáryovou za „spodinu, žvanivou paničku“ a dodal i vulgární urážku. Veselý tehdy reagoval na výroky Vášáryové po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, která o jeho voličích prohlásila, že jsou spodina.