Volební drive-in stanoviště opět čekala na voliče v karanténě. Některá zcela marně

UDÁLOSTI: Začalo 2. kolo hlasování o obsazení Senátu (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří jsou v nařízené karanténě kvůli koronaviru, mohli ve středu od 8 do 15 hodin hlasovat v druhém kole senátních voleb. Stejně jako při prvním kole a souběžných krajských volbách však byl o volby z auta malý zájem. Například v Liberci nebo Olomouci čekaly speciální volební komise na jakéhokoliv voliče celých sedm hodin zcela marně, na jiných místech dorazilo často pod deset vozidel.

Stanovišť, kde mohli volit lidé, kterým lékaři či hygienici nařídili kvůli covidu-19 izolaci či karanténu, byly čtyři desítky – jedno pro každý okres, v Praze potom dvě.

Zájem o volby na drive-in stanovištích byl mizivý. Na stanoviště v Liberci nepřijel vůbec nikdo, do České Lípy dorazilo za celých sedm hodin jen pět voličů, uvedla vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová. Podobné to bylo v dalších krajích. Zcela prázdná zůstala urna na stanovišti v Olomouci. V Ústeckém kraji, kde se ale vybírá už jen lounský senátor, přijelo volit sedm lidí a v celém Moravskoslezském kraji, kde se rozhoduje mezi kandidáty v pěti obvodech, odvolilo z aut 25 voličů.

Nízký zájem o volby na drive-in místech byl však i před prvním kolem senátních voleb a krajskými volbami, z šestnácti tisíc voličů v karanténě nebo izolaci přijelo přes tři a půl tisíce. Ve druhém kole ale evidují úřady ještě menší zájem. V Praze, kde byl v prvním kole zájem největší, přijelo 134 voličů oproti 183 z minulého týdne. „První tři hodiny byla účast oproti prvnímu kolu poloviční, odpoledne se zájem zvedl,“ srovnal mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Pro lidi, kteří se nakazili novým typem koronaviru a jsou v izolaci nebo se setkali s někým nakaženým a mají nařízenou karanténu, to není jediná možnost, jak hlasovat. Mohou tak učinit i doma, k tomu je však potřeba, aby do čtvrtečních 20:00 požádali krajský úřad, aby k nim vyslal komisi s přenosnou volební schránkou.

Ve čtvrtek a v pátek bude možné volit i v sociálních zařízeních, která budou kvůli koronaviru uzavřena a někdo z jejich obyvatel patří bydlištěm do některého z 26 senátních obvodů, kde se nový senátor v druhém kole vybírá.  

Druhé kolo senátních voleb se již netýká obvodu Děčín, kde byl senátorem znovuzvolen Zbyněk Linhart (STAN) již v prvním kole. Do druhého kola se dostalo po deseti kandidátech STAN a ODS, v devíti obvodech postoupili kandidáti ANO. Sedm kandidátů mají ve druhém kole lidovci, po třech ČSSD a TOP 09, po dvou Piráti a Senátor 21, ve druhém kole jsou i kandidáti Svobodných a Soukromníků.