STAN je provizorním vítězem senátních voleb, jisté má zatím jedno křeslo. Nejvíce ztratila ČSSD

Jedno staronové křeslo v Senátu má již nyní jisté STAN, jehož děčínský senátor Zbyněk Linhart dostal v prvním kole nadpoloviční počet hlasů. Starostové zároveň budou mít spolu s ODS nejpočetnější zastoupení ve druhém kole, které proběhne 9. a 10. října. Početné bude i zastoupení ANO a lidovců. Naopak ČSSD může doufat maximálně ve čtyři senátní křesla. Obhajovala jich přitom deset.

Kromě Zbyňka Linharta měla k přímému vstupu do Senátu nakročeno i Miroslava Němcová (ODS), která se v obvodu Praha 1 pokouší připravit o křeslo bývalého rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla (nestr. za KDU-ČSL). Nakonec však získala 48,6 procenta a postoupila spolu s Hamplem do druhého kola stejně jako dalších devět kandidátů navržených ODS a šest dalších uchazečů o horní komoru navržených lidovci.

STAN může mít kromě Linharta až deset nových či staronových senátorů. Silné zastoupení ve druhém kole bude mít i vládní ANO, jehož kandidáti se budou ucházet o hlasy voličů v devíti obvodech.

Jeho koaliční partner ČSSD naopak jistě přijde o šest z deseti křesel, která mu dosud patřila. Ve druhém kole bude mít jen tři zástupce, kteří kandidují za sociální demokracii. Pouze bývalý šéf horní komory Milan Štěch přitom postoupil z prvního místa. Ve druhém kole na Znojemsku je ještě sociální demokrat Jan Grois, kterého však navrhlo hnutí Starostové a osobnosti pro Moravu.

Tři kandidáty má ve druhém kole také TOP 09, po dvou Piráti a Senátor 21, ve druhém kole budou i kandidáti Svobodných a Soukromníků. KSČM, SPD ani Trikolóra naopak žádné zástupce v horní komoře mít nebudou.

Pokud jde o počty hlasů, nejvíce jich v prvním kole senátních voleb získal Michael Žantovský (za TOP 09) v Praze 5 – celkem 15 929. Z postupujících kandidátů potřeboval naopak nejméně hlasů k účasti ve druhém kole karvinský úřadující senátor Radek Sušil (ČSSD). Podpořilo jej 3335 voličů. Jeho soupeř v druhém kole Ondřej Feber (ANO) získal 5852 hlasů.

Karvinsko ostatně zaznamenalo nejnižší volební účast ze všech obvodů, hlasovalo 26 procent voličů. V Brně-městě jich naopak přišlo 47 procent. V celorepublikovém průměru hlasovalo v prvním kole senátních voleb 37 procent voličů.