Obce dostanou manuály, v komisích budou úředníci, říká vnitro o volbách

Volby do Senátu a krajských zastupitelstev se budou konat v původním termínu. Volebních lístků bude po povodních dost, přes krajské volební komise poputují do obcí manuály a v komisích zasednou úředníci, řekl vicepremiér Vít Rakušan (STAN) po zasedání Ústředního krizové štábu. Logistiku voleb chce ministerstvo co nejvíce upravit pro hlasování v místech po povodních. Přenosná urna bude jezdit autem, řekl Rakušan. Ve středu úřad oznámí, jak budou moci lidé získat nové doklady.

„Jsme schopni zařídit členy volební komise, jsme schopni zařídit volební místnost,“ prohlásil Rakušan. Spolu s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) poděkoval úředníkům, kteří mají nahradit chybějící členy volebních komisí. Výborný k účasti ve volebních komisích vyzval osmnáctileté studenty, kteří budou mít v pátek volno a mohou s dohledem nad hlasováním pomoci.

Rakušan prohlásil, že vláda chce kontaktovat starosty, aby vládě sdělili, kolik volebních místností je v provozu. Kolik bylo záplavami zasaženo volebních okrsků, nechtěl Rakušan uvést. Situace se podle něj ještě bude upřesňovat během čtvrtka. V „extrémních případech“ budou přenosnou urnu k voličům schopni doručit hasiči nebo policisté.

Tisková konference Ústředního krizového štábu (zdroj: ČT24)

Rakušan dodal, že je třeba aktivně hledat možnosti nestandardního postupu. Tam, kde nefunguje elektřina, mají pomoci mobilní zdroje energie. Někde bude volební místnost posunuta o několik metrů, jinde vzniknou náhradní volební místa.

Pokud to bude možné, lze také zajistit, aby v jedné volební místnosti fungovaly dvě volební komise a každá by obsluhovala svůj okrsek, řekl ministr vnitra.

Nové doklady

Konání voleb v původním termínu podle Rakušana představuje nižší riziko ohrožení legitimity voleb, než kdyby vláda vyhlásila nouzový stav, který by bylo možné napadnout u soudu.

Vnitro ve středu představí netradiční cestu, jak si budou moci lidé v zaplavených oblastech obstarat před volbami nové doklady, řekl ministr Rakušan. Pokud senior ztratil občanský průkaz, tak se může prokázat i řidičským průkazem.

Na šíření podrobných informací se Rakušan dohodl s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu. S dotazy ohledně voleb a možnosti řešení problémů spojených s jejich zajištěním se budou moci zástupci obcí zasažených povodní obracet na linku 974 817 360. Dostupná bude ve středu a ve čtvrtek od 09:00 do 19:00, v pátek od 08:00 do 22:30 a v sobotu od 08:00 do 17:00, informovalo ministerstvo vnitra na svém webu.

Požadavek na odložení voleb

Kabinet v pondělí rozhodl, že krajské a senátní volby se v pátek a sobotu uskuteční v původním termínu 20. a 21. září. Vláda je přesvědčená, že je schopná zajistit hlasování i v místech zasažených povodněmi, uvedl po mimořádném jednání kabinetu premiér Petr Fiala (ODS). Na ministerstvu vnitra také vznikla pracovní skupina, která má pomoct, aby se volby konaly regulérně.

O odklad voleb žádal Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy, kterou velká voda citelně zasáhla. V úterý uvedl, že rozhodnutí vlády z lidského hlediska nechápe. Lidé se podle něj z některých povodní odříznutých lokalit často k urnám vůbec nedostanou, dalším velká voda odnesla doklady.

„Chápeme, že lidé v postižených obcích a městech mají práce nad hlavu, ale jsem pevně přesvědčen, že regulérní průběh voleb spolu s hasiči zajistíme,“ reagoval Rakušan.

Ministerstvo také zveřejnilo otázky a odpovědi, které se k aktuálním volbám nabízejí. V následujících dnech budou podle úřadu pokračovat jednání speciální pracovní skupiny složené ze zástupců ministerstva vnitra, Českého statistického úřadu, krajských úřadů, Sdružení tajemníků městských úřadů, Svazu měst a obcí, Sdružení místních samospráv, policie, hasičů a energetických společností.