Bezpečnostní opatření po střelbě na FF UK budou stát přes tři a půl miliardy

Více než 3,6 miliardy korun činí náklady na zhruba dvě desítky opatření pro posílení vnitřní bezpečnosti Česka po loňské střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, které projednala vláda. Vyplývá to z vládního materiálu, na který upozornil server Ekonomický deník. Mezi jednadvaceti návrhy jsou například nákupy zbraní a vybavení pro policisty či ochrana před střelbou pro hasiče. Opatření přímo související s útokem na fakultě, kde pachatel loni v prosinci zavraždil čtrnáct lidí a pak spáchal sebevraždu, jsou naplánována na příští tři roky.

Největší část opatření na příští tři roky, souvisejících se střelbou na univerzitě, se týká policie. Jedná se třeba o nákup zbraní, včetně odstřelovacích pušek, za více než šest milionů korun nebo pořízení sad balistické ochrany – neprůstřelných vest a přileb – za šedesát milionů.

Nejnákladnější položkou v seznamu opatření je modernizace vozového parku policie za devět set milionů korun. Podle materiálu je pravidelná obměna aut nutná k zajištění rychlosti a efektivity zákroků policie. S náklady ve stovkách milionů materiál počítá také v případě rozvoje IT systémů policie, včetně třeba registru zbraní, nebo při budování střelnic a jiných výcvikových prostor pro krajská ředitelství policie.

Balistickou ochranu za sedmadvacet milionů by měli dostat také hasiči. „Pořízení v rozsahu minimálně čtyř kusů na každou centrální požární stanici. V případě velkých měst v počtu čtyř kusů na každý organizovaný výjezd,“ stojí v seznamu opatření. Celkem by tak měli hasiči mít podle materiálu tisíc sad balistické ochrany.

Trénink ve virtuální realitě i komunikace s veřejností

„Opatření reaguje na neutěšený stav v této oblasti. Kritický stav je zejména v oblasti střelnic pro dlouhé zbraně, kde chybí vhodné pozemky a v důsledku úsporných opatření i finanční zajištění v oblasti investic,“ uvádí materiál vlády. S problémy se ale podle něj policie potýká i u střelnic pro krátké zbraně, tedy pistole a některé samopaly. Ministerstvo vnitra také plánuje školení policistů i vytvoření prostředí pro trénování situací ve virtuální realitě.

Materiál počítá také s rozvojem systémů pro informování obyvatel v případě mimořádných a krizových situací. Jedná se například o vývoj aplikace pro komunikaci s veřejností nebo technologii pro rozesílání zpráv velkému počtu mobilních zařízení v krátkém čase.

Vnitro chce rovněž posílit stavy pracovníků Probační a mediační služby pro zajištění poradenství obětem trestných činů. „Aktuálně není dostatek personálu, aby byla tato pomoc poskytována dostatečně,“ píše se v materiálu. Další navýšení počtu pracovníků služby má pomoci při práci s podmíněně propuštěnými pachateli a snížit rizika recidivy.

Ministerstvo spravedlnosti pak navrhuje navýšení finanční podpory pro neziskové organizace v projektech zaměřených na prevenci recidivy, právní pomoc obětem trestných činů a podporu rodin odsouzených.

Kromě zmíněných jednadvaceti opatření navázaných přímo na útok na fakultě vláda v materiálu uvádí dalších jednapadesát možných obecných opatření pro posílení vnitřní bezpečnosti mezi lety 2025 až 2031 s celkovými náklady v řádu miliard. Mezi nimi jsou třeba stavby výcvikových zařízení, posílení personálu například na státních zastupitelstvích či zdravotnických záchranných službách či posílení kyberbezpečnosti.