Sněmovna vytvořila vyšetřovací komisi ke střelbě na FF UK

Události: Vyšetřovací komise ke střelbě na FF UK (zdroj: ČT24)

Sněmovna vytvořila vyšetřovací komisi, která by měla objasnit tragickou střelbu na Filozofické fakultě UK. Návrh opozičního ANO podpořila i koalice, která dříve považovala ustavení komise za nadbytečné s ohledem na závěry policejní kontroly. Pro vznik komise, která by na svou činnost měla mít půl roku, hlasovalo 132 ze 141 přítomných poslanců, nikdo nebyl proti.

Komise bude mít z rozhodnutí sněmovny za úkol zmapovat tragické události od rána 21. prosince 2023 do konce zásahu složek integrovaného záchranného systému, zejména policie. Má zásah vyhodnotit. Zabývat se bude možnostmi zlepšení komunikace a policejních takticko-operačních postupů a zformulovat náměty na legislativní změny pro rychlejší a účelnější nasazování policejní a zpravodajské techniky s cílem rychlejšího odhalení možného pachatele.

Jana Mračková Vildumetzová (ANO) za klíčové označila to, aby se komise seznámila se záznamy komunikace mezi policisty a jejich operačním střediskem.

V desetičlenné komisi budou mít po dvou zástupcích kluby ANO, ODS a STAN, po jednom frakce KDU-ČSL, SPD, TOP 09 a Pirátů. O jejím naplnění rozhodne dolní komora patrně na červencovém zasedání. Podle neoficiálních informací ČTK by komisi mohl vést občanský demokrat Pavel Kašník.

Poslanci o vzniku komise ke střelbě na FF UK (zdroj: ČT24)

Vytvoření komise podpořili podle záznamu hlasování jednotně pouze členové klubů KDU-ČSL, SPD a Pirátů. Devět poslanců z ostatních frakcí se hlasování zdrželo, nejvíce jich bylo z klubu STAN. Jeho místopředseda Petr Letocha přitom před hlasováním uvedl, že i tato frakce vznik komise podpoří, aby mohly být vyvráceny pochybnosti o tom, zda policie postupovala správně.

Letocha poukázal na to, že podle závěrů interní policejní kontroly ani Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) žádný z policistů, kteří se zapojili do incidentu, nespáchal trestný čin. Podle Letochy nepochybila ani policejní hlídka, která napoprvé neprohledala celou budovu fakulty, neboť postupovala podle dostupných informací a neměla indicie svědčící o tom, že se střelec v budově fakulty už nacházel. Podle Letochy řada lidí hodnotí postup zpětně se znalostí informací, které policie v danou chvíli neměla.

„Od začátku jsem říkal, (...) že vyšetřovací komisi nepovažuji za správný krok ve chvíli, kdy běží trestní řízení. Když policie a státní zastupitelství ze zákona nemůže podávat plné zprávy. Stejně tak jsem říkal, že k zamyšlení je to ve chvíli, kdy toto bude ukončeno, bezpečnostní výbor podá zprávu GIBS, (...) projedná i některé ze závěrů státního zastupitelství. Poté se pojďme bavit o tom, jestli je to potřeba,“ řekl ve vysílání ČT24 ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

90′ ČT24: Vyšetřovací komise ke střelbě na FF UK (zdroj: ČT24)

Helena Válková (ANO) namítla, že případné pochybení policistů nemusí mít váhu trestného činu. Pokud by nebylo podezření na žádnou chybu, nebyl by důvod k vytvoření vyšetřovací komise, uvedla. Vyzvala ministra vnitra Rakušana, aby se omluvil pozůstalým po obětech, že stát jejich blízké nedovedl dostatečně ochránit. Podle Radka Kotena (SPD) by měl Rakušan na ministerskou funkci rezignovat.

„Jsem ráda, že sněmovna konečně vyhověla našemu návrhu. (...) Jsem přesvědčena, že najde odpovědi na bílá místa, která dosud ministr vnitra nebyl schopen vysvětlit,“ prohlásila šéfka poslanců ANO Alena Schillerová. „Dlužíme to veřejnosti a dlužíme to především pozůstalým,“ dodala.

Policie to zvládla, říká Exner. Dle Maška dodávala zavádějící informace

„Komise bude dublovat výbor pro bezpečnost,“ prohlásil v pořadu Události, komentáře místopředseda výboru pro bezpečnost Martin Exner (STAN). „Byli jsme ale pod velkým tlakem, že něco skrýváme, proto jsem nakonec hlasoval pro,“ odůvodnil. Mrzí jej, že hnutí ANO se „staví proti policii, která to zvládla dobře“. 

Místopředseda výboru pro bezpečnost Jiří Mašek (ANO) namítl, že vyšetřovací komise má smysl. „Měla by být objektivní, lidé tam budou odpovídat pod přísahou, budou muset říkat pravdu,“ podotkl. Díky komisi se podle něj snad upřesní časová osa událostí dne tragické střelby. „Na komisi by se mohlo ukázat, jestli policie mohla zasáhnout dřív,“ myslí si. Od ledna podle něj veřejnost dostávala od policie zavádějící informace.

Kdyby senátorka Adéla Šípová (za Piráty) byla poslankyní, pro vznik vyšetřovací komise by prý hlasovala. Veřejnost má podle ní o další informace zájem. „Výsledkem vyšetřovací komise by mohla být nějaká metodika, jak by například školy mohly postupovat v těchto situacích. (...) Je potřeba si z toho vzít ponaučení, aby se minimalizovaly škody na lidských životech,“ soudí.

Události, komentáře: Martin Exner, Jiří Mašek a Adéla Šípová k vyšetřovací komisi (zdroj: ČT24)

Při útoku studenta fakulty zahynulo loni před Vánoci čtrnáct lidí a dalších 25 bylo zraněno. Minulý týden se závěry vyšetřování policejního zásahu zabýval sněmovní bezpečnostní výbor.