Petr Pavel přijal na Hradě vítězné české hokejisty. Dostal od nich zlatou medaili

Události: Prezident se setkal s hokejovými mistry světa (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel přijal na Pražském hradě českou hokejovou reprezentaci, která získala zlaté medaile na mistrovství světa. Poděkoval jim za inspiraci a přijal za svůj postoj ke sportu ocenění. Češi se stali šampiony po nedělní výhře nad Švýcarskem. Zlato hokejisté na mistrovství světa vybojovali po čtrnácti letech. Prezident jim poděkoval i v šatně bezprostředně po utkání.

Prezident Pavel na úvod setkání prohlásil, že se české reprezentaci podařilo „zase na chvíli dát národ dohromady“. Poděkoval jim za bojovnost a inspiraci, kterou přinesli, a ocenil jejich přínos českému sportu.

Prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik Pavlovi za pozvání na Pražský hrad poděkoval. „Máme obrovské štěstí, že prezident republiky je sportovec,“ řekl. „Toto mistrovství světa ukázalo, že Češi jsou hokejový národ,“ dodal. Podle něj by si sportovci zasloužili mít ministerstvo sportu. Pavlovi předal za „jeho výkon“ jednu z vítězných zlatých medailí. „Slibuju, že ji nebudu nosit, to si nezasloužím,“ prohlásil Pavel, který ji hodlá vystavit na Hradě.

Pavel dále dostal od kapitána Romana Červenky podepsaný dres českého týmu a od kanonýra Davida Pastrňáka hokejku. Hokejisté přišli s medailemi i pohárem.

Petr Pavel přijal hokejový tým na Pražském hradě (zdroj: ČT24)

Podle mluvčí prezidenta Evy Hromádkové Pavel neplánoval udělovat hráčům žádná vyznamenání, protože zlato v mistrovství je pro ně nejhodnotnějším oceněním.

Obrovská pocta, míní hokejisté

Hokejisté prohlásili, že přijetí u prezidenta je pro ně obrovskou poctou. „Samozřejmě neuvěřitelné. Já neskrývám, že jsem prezidentův velký fanoušek. Už byl u nás v kabině, ale je to obrovská pocta ho potkat takhle zblízka. Je to tady krásné,“ řekl novinářům Lukáš Dostál, který byl vyhlášen nejlepším brankářem turnaje a dostal se i do All Star týmu.

„Je to něco, na co asi nezapomeneme, že jsme tady mohli stát a gratuloval nám prezident. Je vidět, že to je skromný člověk, že fandí hokeji a celkově sportům,“ zmínil útočník Martin Nečas. „Všichni si to užíváme. Není to jednoduché. Je to skoro těžší než podávat výkony na mistrovství, ale jsme za to rádi. Partu máme neskutečnou a bude mi to chybět,“ komentoval náročný program, který začal v pondělí oslavou s fanoušky na Staroměstském náměstí.

„Pro každého Čecha je to obrovská čest podívat se za panem prezidentem. Super dopoledne. Hokej jsem ho viděl párkrát hrát na nějakých videích. Je vidět, že k tomu sportu má blízko. Přijde mi upřímné, co říká,“ uvedl obránce Jan Rutta.

Ocenění od Fialy

Ve středu se již hokejisté setkali s premiérem Petrem Fialou (ODS). Ten jim předal pamětní listy a jehlice do klopy s českým lvem. Týmu také udělil medaili Karla Kramáře. Na oplátku dostal Fiala dres kapitána Romana Červenky podepsaný hráči a také medaili.

Část hokejistů u Fialy ale chyběla, někteří museli hned odjet do zahraničí kvůli dalším závazkům, další vyrazili za rodinami na krátkou dovolenou. Podle Červenky by jich mělo na Hrad dorazit víc.