Fanoušci na Staroměstském náměstí oslavili s hokejisty zlato

Čeští hokejisté oslavili titul mistrů světa s fanoušky na Staroměstském náměstí v Praze. V nedělním finále porazili Švýcary 2:0 díky rozhodující trefě Davida Pastrňáka z 50. minuty, pojistku přidal do prázdné brány David Kämpf. Lidé mohli v centru hlavního města sledovat na velkoplošné obrazovce právě i finálový zápas.

Hokejisté po příjezdu na Staroměstské náměstí nejprve vylezli i s pohárem na střechu autobusu, fanoušci je přivítali nadšeným křikem a skandováním „Kdo neskáče, není Čech“. Až po několika minutách reprezentanti vyslyšeli volání „pojďte sem“ a vydali se na pódium. Řada fanoušků oblékla hokejové dresy nebo si na tváře namalovala české národní barvy. Donesli si také české vlajky či vuvuzely.

Ještě na střeše autobusu si hráči pořizovali selfie fotografie se zaplněným náměstím na pozadí. Na pódium je doprovodil hit kapely Queen We Are the Champions. V bouřlivé atmosféře moderátor jednotlivě představil přítomné reprezentanty, trenéra Radima Rulíka i členy realizačního týmu. Kapitána Romana Červenku polili spoluhráči velkým množstvím piva. Celým náměstím se neslo „hoši, děkujem“.

Tisíce fanoušků oslavily s hokejisty v centru Prahy zisk titulu mistrů světa (zdroj: ČT24)

„V životě jsem nic takového nezažil. Moc děkujeme za podporu, kterou máme a kterou jsme dostávali po celou dobu turnaje. Moc si toho vážíme,“ řekl obránce Michal Kempný, který v roce 2018 získal s Washingtonem Stanleyův pohár. Teď ale může slavit doma. „Znovu jsme dokázali, že Česko je hokejový národ. Dokázali jsme ho spojit na nějakou dobu. Tohle je nejvíce,“ podotkl třiatřicetiletý bek.

Jako jediný z týmu už zažil přivítání od fanoušků na Staroměstském náměstí Červenka, který získal světový titul i v roce 2010. „Myslím, že všechno běží, jak má. Všichni si to užívají. Je to něco neskutečného,“ popsal Červenka. Při oslavách využil zkušenosti z minulosti. „Řekl bych, že je to méně náročné. S věkem už to nemůžeš přehánět. Lidé nás sem ale dotáhli, takže jim to musíme vrátit,“ doplnil.

Ve čtvrtek hokejovou reprezentaci přijme na Pražském hradě prezident Petr Pavel, oznámila na síti X prezidentská kancelář. Prezident už po finále přímo v šatně hokejistům poděkoval a ocenil i organizaci šampionátu. Tým podle něj přinesl „nové Nagano“.

Zlato po čtrnácti letech

Staroměstské náměstí bylo v minulosti tradičním místem pro přivítání a oslavy s hokejisty po jejich velkých triumfech. Vedle jiného si tam vychutnával vítězství i olympijský tým z Nagana.

Češi dosáhli na zlato poprvé od triumfu v roce 2010 v Kolíně nad Rýnem a Mannheimu, u kterého byl i současný kapitán týmu Roman Červenka. Svěřenci trenéra Radima Rulíka triumfovali v éře samostatného Česka posedmé, šest zlatých medailí získalo bývalé Československo.

Po desetiletém půstu na velkých mezinárodních akcích vybojovali Češi druhou medaili za poslední tři ročníky po bronzu z roku 2022 v Tampere a Helsinkách.