Premiér Fiala přijal hokejové mistry světa. Týmu udělil medaili Karla Kramáře

Premiér Fiala ocenil český národní hokejový tým (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) se setkal s českými hokejisty. Národní výběr, který na mistrovství světa vyhrál zlaté medaile, přijal v Kramářově vile. Češi se stali šampiony po nedělní výhře nad Švýcarskem. Zlato hokejisté na mistrovství světa vybojovali po čtrnácti letech. Hokejistům Fiala předal pamětní listy a jehlice do klopy s českým lvem. Týmu také udělil medaili Karla Kramáře. Mužstvo čeká i návštěva Pražského hradu. Tam na pozvání prezidenta Petra Pavla zamíří ve čtvrtek.

„Všichni víme, že to není úspěch, který je jen sportovní, ale který má i velký společenský význam. Protože jste tím zase o něco posílili naši národní hrdost, dodali jste naději a dobrý pocit spoustě lidí v České republice,“ řekl Fiala hokejistům.

Ve své řeči premiér také vzpomenul mistrovství v roce 1972, které Češi vyhráli. Poděkoval rovněž za organizaci šampionátu. „Byla a je to fantastická reklama pro Českou republiku,“ konstatoval a připomněl rekordní návštěvnost akce.

Hokejistům Fiala předal pamětní listy a jehlice do klopy s českým lvem. Jako překvapení pak celému týmu udělil medaili Karla Kramáře. Bylo to poprvé, co ji dostal tým, nikoli jednotlivec. Pamětní medaile je pojmenována po prvním československém předsedovi vlády a je nejvyšším oceněním, které uděluje premiér. Vznikla v roce 2008 při příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády.

Fiala dostal dres kapitána Červenky a medaili

Od šampionů předseda vlády dostal dres kapitána Romana Červenky podepsaný hráči a také medaili, o které zapochyboval, že mu náleží. Červenkovi řekl, že dostal jeho dres možná proto, že jsou si nejblíže věkem.

Hokejisté na slavnost přišli s medailemi. Pohár, který v neděli získali, postavili doprostřed dění — na zídku zahrady před neopakovatelným výhledem na metropoli.

Útočník Matěj Stránský řekl, že si on i spoluhráči pozvání do Kramářovy vily i ocenění moc váží. „Přijde mi, že mi stále nedochází, že jsme to vyhráli, ale je to krásné,“ uvedl. Oslav se chce účastnit, „dokud mu manželka dovolí“.

Další útočník Lukáš Sedlák doufá v to, že ještě někdy obdobné vítězství zažije. „Je to něco úžasného, už se to asi nikdy opakovat nebude, doufám, že ano. I kdyby ne, je krásné to zažít,“ řekl. Stejně jako Stránský ocenil výhled, který se hokejistům jako hostům Kramářovy vily naskytl, a celé ocenění.

Před branou zahrady u Kramářovy vily vyhlížela hokejisty asi dvacítka fanoušků. Podpisy hráčů sbírali kromě nich i někteří přítomní policisté.

Tým se ve čtvrtek chystá také na Pražský hrad, kam hráče pozval prezident Pavel. Ve středu část z hokejistů chyběla, někteří museli hned odjet do zahraničí kvůli dalším závazkům, další vyrazili za rodinami na krátkou dovolenou. Podle Červenky by jich mělo na Hrad dorazit víc.

Čeští hokejisté se stali mistry světa po čtrnácti letech a po 39 letech se jim to podařilo na domácím ledě. Zápasům obvykle přihlíželi přímo v dějišti i další politici včetně Pavla, předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), ministra vnitra Víta Rakušana či ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (oba STAN).