Žena si vymyslela, že ji napadli Ukrajinci. Soud jí dal podmínku

Šestatřicetiletou ženu z Přerovska, která napsala na sociální síť, že ji napadli Ukrajinci, potrestal soud sedmiměsíční podmínkou. České televizi to sdělil předseda Okresního soudu v Přerově Jiří Barbořík. Ženě za podněcování nenávisti a šíření poplašné zprávy hrozilo až tříleté vězení. V příspěvku také psala, že Ukrajinci mají v plánu zabít Romy. Její trest je pravomocný.

„Trestním příkazem jí byl uložen trest odnětí svobody v trvání sedmi měsíců se zkušební dobou v trvání jednoho roku,“ uvedl Barbořík. „Trestní příkaz nabyl právní moci, neboť okresní statní zástupce ani obviněná si nepodali odpor proti trestnímu příkazu,“ doplnil předseda přerovského soudu.

Žena v příspěvku na Facebooku napsala, že ji v Přerově napadli Ukrajinci. „Bylo to katastrofa, nadávali a řekli, že nás romi zabijou, dávejte pozor na své blízké, není to sranda,“ tvrdila. Kriminalisté jí následně sdělili podezření z šíření poplašné zprávy, které pak rozšířili o trestný čin podněcování k nenávisti. Případ řešili ve zkráceném řízení. 

„Cíleně lhát, vymýšlet si a budit v lidech strach z konkrétní skupiny osob v pořádku není a každý takový pisatel musí počítat s tím, že za svá slova nese odpovědnost,“ uvedla k případu policie na sociální sítí X.

Za nenávistné výroky o Ukrajincích už v minulosti padl i trest vězení. Deset měsíců za mřížemi uložil soud Patriku Tušlovi, který společně s Tomášem Čermákem šířil nenávistné výroky na sociální síti. Čermák dostal stejně dlouhou podmínku.

Policie se zabývala i řadou incidentů mezi Ukrajinci a Romy, mimo jiné v Krupce na Teplicku, v Brně nebo v Pardubicích. Tam došlo na začátku července k hromadné rvačce, kvůli které teď stane před soudem Ukrajinec a dva čeští občané.