Zelinka: Rusko nemá sílu Sovětského svazu, pokud vydržíme v pomoci, nemůže Západ přezbrojit

Události, komentáře: Ivo Zelinka o situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ukrajina má proti Rusku výhodu v mladším a decentralizovaném velení, které má větší důvěru podřízených. V Událostech, komentářích to řekl poradce ministryně obrany a podplukovník Ivo Zelinka. Připomněl ale také pomoc Západu, jehož průmyslové moci se podle něj současné Rusko nemůže rovnat.

Zima na Ukrajině už začala v plné síle, což podle Zelinky otevírá přibližně dvouměsíční okno, během kterého mohou obě strany ve větší míře nasadit mechanizované síly. „Myslím, že to okno se pokusí využít především Ukrajina, ale například u Bachmutu to zkouší i ruská strana,“ nastiňuje.

Podle něj je nyní ruské soustředění na Bachmut spíše psychologického rázu. Město totiž mělo velký operační význam při letní ofenzivě, v současné době jde ale jen o „jedno z měst v Donbasu“. Rusové navíc mají v oblasti větší ztráty a jejich útoky nevedly k žádnému úspěchu ani po řadě týdnů.

Ukrajinci podle Zelinky mají navrch v oblasti velení a řízení, jelikož se dokážou decentralizovaně rozhodovat a  jejich velitelé jsou výrazně mladší. „Ty generálové jsou čtyřicátníci, což rozhodně neplatí pro sovětskou armádou odchované ruské generály,“ vysvětluje.

Větší je prý také důvěra mezi podřízenými a nadřízenými a celková motivace vojáků. „Nakonec vyhrává ten lepší voják, který ví, za co bojuje, což Rusové podle mě nevědí,“ dodává.

Čas investovat do obrany je teď

Do karet Ukrajině hraje také pomoc ze zahraničí. Zelinka připomněl, že vojensko-průmyslový komplex Ruska se ani zdaleka nerovná tomu sovětskému a průmyslová moc Západu ho dalece převyšuje. „Pokud my vydržíme, tak neexistuje scénář, kde by nás Rusko mohlo přezbrojit. To je vyloučeno,“ zdůrazňuje i s odkazem na tenčící se zásoby ruských přesně řízených raket.

Vyjádřil se také ke slovům poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksije Arestovyče, který se domnívá, že pokud by se Ukrajině podařilo válku vyhrát, vedlo by to k dalšímu vojenskému konfliktu za několik let.

„Pokud se chceme vůči této hrozbě nějak účinně bránit, tak dnes je ten čas investovat do větších obraných možností, aby nás to za těch 15 let nemrzelo,“ upozorňuje. Dá se podle něj s jistotou říci, že skončilo období, kdy na obraně tolik nezáleželo.