Budova filozofické fakulty, kde došlo k tragické střelbě, zůstane uzavřena minimálně do konce ledna

Události: Týden po střelbě na filozofické fakultě (zdroj: ČT24)

Hlavní budova Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) zůstane uzavřena minimálně do konce ledna. Informace o organizaci akademického roku na FF UK by měli zaměstnanci a studenti dostat nejpozději v pátek, uvedla po jednání s děkany všech fakult univerzity rektorka Milena Králíčková. Krizový štáb univerzity, který od úterý zasedá kvůli útoku z minulého týdne, bude dle rektorky jednat i v pátek. Králíčková věří, že na zbylých fakultách se dodrží původní studijní harmonogramy. Postup policie při střelbě na FF UK prověří vnitřní policejní kontrola, řekl Deníku N mluvčí prezidia Ondřej Moravčík.

„Hlavní budova Filozofické fakulty UK na Palachově náměstí zůstává z pochopitelných důvodů uzavřena s platností minimálně do konce ledna 2024. O přesném termínu znovuotevření hlavní budovy bude FF UK informovat,“ uvedlo vedení Univerzity Karlovy a fakulty ve společném prohlášení adresovaném zaměstnancům a studujícím.

„Kompletní informace k tomu, jak to bude probíhat na filozofické fakultě, půjdou nejpozději zítra směrem k akademické obci filozofické fakulty. Na ostatních fakultách předpokládáme a věříme, že dodržíme původní harmonogram akademického roku, takže bude realizováno zkouškové období a letní semestr jako takový,“ řekla ve čtvrtek Králíčková.

Rektorka Milena Králíčková hovořila o harmonogramu výuky na UK (zdroj: ČT24)

S děkany se Králíčková ve čtvrtek shodla na tom, že proces uzdravování bude pro celou univerzitu dlouhodobější. „To budou týdny, možná měsíce, kdy musíme být navzájem k sobě citliví a vstřícní,“ uvedla rektorka.

Na čtvrtečním jednání řešila rektorka s děkany i bezpečnostní opatření. Ta se ale podle Králíčkové liší ve vztahu k tomu, o jakou fakultu či budovu jde. Jiná opatření podle ní budou mít novější budovy, například se vstupem na karty, a jiná historické budovy v centru Prahy. „Nemohu říct nějaké plošné opatření, Univerzita Karlova má přes 190 budov,“ doplnila Králíčková.

Výuka on-line i na jiných fakultách

„Některá výuka, zkoušky a zápočty mohou probíhat on-line anebo i na jiných fakultách. Já bych chtěla moc poděkovat celé akademické obci Univerzity Karlovy, protože nabídka pomoci, například prostor na výuku, na zápočty, na zkoušky přišla od několika děkanů. Jsem jim za to moc vděčná,“ uvedla také ráno pro ČT Králíčková.

V první řadě je potřeba podle ní vnitřek budovy, který je poničen, opravit. Druhou věcí je pak proces návratu. „Nelze to uspěchat a jednotlivé kroky musí být promyšlené a připravené tak, abychom byli maximálně citliví. Ta situace se dotkla nejen lidí, kteří tam před týdnem byli, ale i lidí, kteří to zaznamenávají – spolužáků, akademiků i z jiných fakult, takže i ta příprava musí být opravdu promyšlená,“ zdůraznila. V souvislosti s výukou a zkouškovým obdobím zmínila, že bude apelovat na všechny akademiky, aby byli v tomto období citliví.

Před budovu Karolina na Ovocném trhu i ve čtvrtek přicházeli lidé, aby uctili oběti tragické střelby. Na místě hoří tisíce svíček, prostranství před rektorátem je zaplněné. Lidé v minulých dnech přinesli i květiny či vzkazy pro oběti.

Králíčková uvedla, že pietní místo bude určitě fungovat až do prvních lednových dní. „Možností je celá řada, nechci spekulovat, kterou z nich vybereme, protože to musíme probrat společně. Tohle není na rozhodnutí jednoho člověka, ale na rozhodnutí celého našeho našeho týmu,“ uvedla.

Deník N: Postup policie při střelbě prověří vnitřní policejní kontrola

Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia se zabývá postupem policie minulý čtvrtek během zásahu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a před ním, potvrdil Deníku N mluvčí prezidia Ondřej Moravčík. V závažných případech jde podle něj o běžný postup. „Interní kontrolní mechanismy spouštíme u použití vybraných donucovacích prostředků, a to především v případech, kdy dojde ke zranění,“ dodal policejní mluvčí.

Inspekce by měla prověřit zásah i jeho okolnosti, včetně toho, jak a kdy se k policii dostávaly informace, jak je vyhodnotila a zda jednala dostatečně rychle, napsal Deník N. Výsledky by měly být známé zhruba do půlky ledna. „Případné vyjádření k postupu vyšetřování a dalších krocích bude možné poskytnout až po zveřejnění výsledků, které plánujeme v první polovině ledna,“ doplnil Moravčík.

Policejním zásahem se zabývá také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která analyzuje informace a vyhodnocuje i podněty od veřejnosti.