Žalobci odmítli znovuotevřít takzvaný případ Olšanských hřbitovů, nemají prý nové informace

Události: Žalobci odmítli znovuotevřít takzvaný případ Olšanských hřbitovů (zdroj: ČT24)

Státní zástupci odmítli znovu otevřít takzvaný případ Olšanských hřbitovů, ve kterém místopředseda pražského vrchního soudu Robert Fremr odsoudil v osmdesátých letech na základě vyšetřování StB tři mladíky kvůli vandalismu a dalším trestným činům. O tom, že by byly výpovědi vynucené nebo došlo k mučení, policie důkazy nemá. Kauza byla jedním z důvodů, proč se Fremr vzdal nominace na Ústavní soud.

Policie roli StB v takzvané kauze Olšanských hřbitovů přezkoumávala už v devadesátých letech, nikoho neobvinila. Podnět na nové prověření role Státní bezpečnosti v případu nyní policie odložila. Státní zástupci tvrdí, že nemají žádné nové informace.

„S ohledem na to, že nyní doporučené podání obsahovalo de facto jen odkaz na veřejně dostupné informace a neobsahovalo žádné nové relevantní informace, tak nebylo namístě v tuto chvíli přijímat nové opatření,“ odůvodnil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

„Znamená to pro mě hodně, protože to vyvrací obvinění, že jsme věděli o nějaké manipulaci. Vzhledem k tomu, že tam žádná manipulace zjištěna nebo prokázána nebyla, tak jsme o ní ani nemohli vědět,“ okomentoval Fremr.

ÚSTR: StB případ manipulovala

Prezident Petr Pavel v létě odložil Fremrovo jmenování na ústavního soudce a vyžádal si zprávu od historiků. Ti konstatovali, že StB případ manipulovala. Posuzovali také Fremrovo trestání emigrantů, které justice po pádu komunistického režimu označila za nezákonné.

„Fremrův senát se podílel na souzení zmíněných případů proporčně nadprůměrně, ve srovnání s ostatními soudy však nelze u Roberta Fremra konstatovat excesivní aktivismus,“ píše se ve zprávě, kterou vypracoval Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR).

„Jsem velmi rád, protože to bylo jedno ze dvou obvinění, a tímhle je zcela vyvráceno, protože se prokázalo, že vysoký počet rozsudků, které jsem vynášel, jsem nemohl nijak ovlivnit,“ řekl Fremr.

Fremr se kandidatury na Ústavní soud vzdal už v srpnu. Prezident Pavel pak v Senátu neuspěl s nominací soudce Pavla Simona. Nyní hlava státu navrhla další dvě jména — advokátku Lucii Dolanskou Bányaiovou a soudce Nejvyššího správního soudu Zdeňka Kühna.