Z Teplic učinil Jaroslav Kubera město, jakým dnes jsou, v zákazu kouření viděl ohrožení svobody

Jaroslav Kubera zemřel ve věku 72 let. Odešel předseda horní parlamentní komory, bývalý dlouholetý primátor Teplic a také jeden ze služebně nejstarších senátorů. Za minulého režimu pracoval v teplických podnicích, krátce byl i členem KSČ. Po revoluci nastoupil na městský úřad a v první polovině 90. let vstoupil do politiky.

Byť byl Jaroslav Kubera pevně spojen s Teplicemi a měl zásadní podíl na jejich porevolučním vývoji, narodil se v roce 1947 v Lounech. Když mu byl rok a devět dní, moci v Československu se chopili komunisté. Do jejich strany ve svých dvaceti letech také vstoupil, v následujícím roce jej ale vyloučili. Poté zůstal mimo politiku až do roku 1992, kdy vstoupil do ODS.

V době, kdy byl členem KSČ, a krátce poté pracoval v dovozním oddělení teplických skláren Sklo Union. V 70. a 80. letech již jako nestraník pracoval v jiném teplickém podniku Elektrosvit. Než nastoupil do zaměstnání, absolvoval Kubera gymnázium, studoval matematiku na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně (dnešní Masarykově univerzitě) a na Vysoké škole ekonomické, avšak ani jednu vysokou školu nedokončil. Sám uváděl, že studia zanechal pro „vrozenou netrpělivost“.

Čtvrt století v čele Teplic, devatenáct let v Senátu

Po revoluci v roce 1990 nastoupil Jaroslav Kubera na teplický městský úřad, kde působil jako tajemník, ale v roce 1994 již v barvách ODS kandidoval na starostu a uspěl. Ve funkci – od roku 2002 primátorské – zůstal 24 let, skončil až po posledních komunálních volbách v roce 2018. Současně od roku 2000 zasedal v Senátu, kam byl zvolen čtyřikrát.

Rok 1996: Teplický starosta Jaroslav Kubera při debatě s anarchisty během jejich demonstrace ve městě
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Jako senátor často zvedal témata, se kterými se potýkal v komunální politice, příkladem může být „chodníkový zákon“. Ten od zimy 2009 až 2010 zbavil povinnosti uklízet chodníky majitele přilehlých nemovitostí a zodpovědnost za jejich schůdnost přenesl na město.

Jako starosta a primátor vzbudil pozornost svojí snahou o snížení kriminality a zároveň ostře kritizoval práci městské policie. „Být po mém, tak bych strážníkům nedal ani pistole. Na sbírání psích exkrementů je nepotřebují,“ řekl v roce 2006. Proslavil se také návrhem na řešení prostituce, která ve své době silně sužovala severočeské pohraničí, kdy navrhoval licence pro prostitutky.

Teplice v Kuberově éře privatizovaly mnoho městských společností včetně dopravního podniku. V Česku jde o jediný provoz MHD s drážní dopravou (konkrétně trolejbusy), který nezajišťuje městem vlastněný dopravce. Město také od občanů nevybírá poplatky za svoz odpadu. Je tomu tak již od roku 2002, kdy začal fungovat současný systém, kdy lidé platí za odpad prostřednictvím radnic. Teplice jsou patrně největším městem, kde občané „za popelnice“ neplatí.

Události ČT: Zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera (zdroj: ČT24)

Během osmnáctiletého souběžného působení v horní komoře a v primátorském křesle začínal po roce 2012 postupně získávat větší vliv v celostátní politice. Nejprve se stal předsedou senátorského klubu své strany, o čtyři roky později z něj již byl místopředseda horní komory.

A když v roce 2018 definitivně ztratila dosavadní pozice v Senátu ČSSD a ODS se naopak stala jednou ze dvou nejsilnějších partají v horní komoře, podařilo se mu vyjednat své zvolení jejím předsedou. Jako pátý předseda Senátu působil rok a čtvrt.

„Jaroslav Kubera se pokusil Senátu vtisknout ideově jinou, své osobnosti odpovídající tvář. Byl celou svou bytostí liberál v tom klasickém slova smyslu, který chtěl stát omezit na to nejnutnější nejen v ekonomické, ale i dalších sférách,“ komentuje politolog z Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček.

Naposledy veřejně vystoupil v sobotu na kongresu ODS s projevem ke spolustraníkům.

Občas se spekulovalo o možnosti, že by se mohl ucházet ještě o vyšší funkci, než byl předseda Senátu. Kandidaturu na prezidenta ale nakonec neuskutečnil. V prezidentské roli přesto jednou vystoupil – před dvěma lety kývl Ondřeji Trojanovi na ztvárnění Edvarda Beneše ve filmu Toman.

„Zákaz kouření je o ztrátě svobod“

Jaroslav Kubera proslul jako vášnivý kuřák a kouření bylo i jedním z jeho politických témat. Snažil se bránit snahám kouření výrazně regulovat. Když se v letech 2016 a 2017 schvaloval nyní platný „protikuřácký“ zákon, který mimo jiné definitivně vykázal kuřáky z restaurací, řekl: „Zákaz kouření není o zdraví. Je o ztrátě našich konzumních svobod a kontrole mas.“

V roce 2006, kdy tehdejší zákon zakázal kouření v úředních budovách mimo kuřárny, kontroval Kubera tím, že na svoji primátorskou kancelář v Teplicích vylepil ceduli „kuřárna“ a návštěvy bez cigarety přijímal ve vedlejší zasedací místnosti.

Teplice, Jaroslav Kubera a cigarety k sobě neoddělitelně patřily. Na snímku z roku 2008 ovšem Kubera ukazuje elektronické cigarety, k nimž později již měl výhrady. „Je něco jako robertek. Je příjemná, ale přece jenom to není ono,“ říkal.
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

V politice se také ohrazoval proti tomu, co v letošním novoročním projevu nazval „novou zelenou tsunami“, stavěl se proti utrácení peněz za snahu zastavit klimatické změny, zároveň vyjadřoval víru, že se planeta „za čtrnáct dní, ani za čtrnáct let, ani za čtrnáct století nezhroutí“. Varoval také před návratem totality, před lhostejností a nezájmem o veřejné věci.

V loňském projevu při tryzně v Terezíně konstatoval, že totalita má dnes jinou podobu. „Třeba zahalenou do slov ekologie, životní prostředí, rovnost pohlaví, politická korektnost a multikulturalismus,“ upřesnil, v čem ji spatřuje. 

V posledních měsících působil Jaroslav Kubera rozruch tím, že jako druhý nejvyšší ústavní činitel plánoval návštěvu na Tchaj-wanu. Proti tomu se ohradil čínský velvyslanec, Kuberovy plány kritizoval také prezident Miloš Zeman. Ten Kuberu varoval, že pokud odjede, skončí jejich přátelství.

obrázek
Zdroj: ČT24

Teplice k uctění památky svého dlouholetého primátora vytvořily speciální místo před tamním magistrátem. Současný primátor Teplic Hynek Hanza (ODS) chce vytvořit i trvalé pietní místo, které by Kuberu připomínalo. Soustrast může veřejnost vyjádřit také zápisem do kondolenční knihy ve Valdštejnském paláci. Horní komora parlamentu se chystá uspořádat poslední rozloučení se svým předsedou, jeho forma ani termín ale zatím nebyly stanoveny.

Události, komentáře: Vzpomínka na Jaroslava Kuberu (zdroj: ČT24)