Vysoké a střední školy přejdou na 14 dní na on-line výuku, 1. stupeň ZŠ zůstane beze změn

Na středních a vysokých školách od pondělí nařizuje vláda distanční výuku. Na druhém stupni základních škol se bude vždy učit polovina dětí distančně a polovina prezenčně – po týdnu se budou tyto skupiny střídat. Beze změn zůstane výuka na prvních stupních základního vzdělávání. Ministr školství Robert Plaga (ANO) také oznámil, že 26. a 27. října vyhlašuje dny volna. Provoz mateřských škol a školních družin zůstává nezměněn.

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

Všechny vysoké školy v Česku přejdou od pondělí na 14 dní na on-line výuku. Jedinou výjimkou zůstane praktická a klinická výuka a praxe studentů všeobecného lékařství, zubního lékařství, farmacie a dalších zdravotnických studijních programů.

Na distanční výuku přejdou od pondělí na 14 dnů také střední školy v celém Česku. Výjimka z tohoto nařízení zůstává pro praktickou výuku, avizoval ministr školství.

Na druhém stupni základních škol se budou podle Plagy střídat třídy tak, aby ve škole vždy byla přítomna jen polovina žáků – v jednom týdnu se tedy bude jedna třída učit prezenčně a druhá distančně a v dalším týdnu se vymění. „Dochází k rozdělení osobní přítomnosti žáků na školách, což při opatřeních, která na druhém stupni platí, je záležitost, která by měla přinést epidemiologický efekt,“ slibuje si od opatření Plaga.

Žáci nižšího stupně víceletých gymnázií budou mít nadále běžnou výuku ve škole. Střídání žáků pro ně neplatí.

Vláda zároveň od pondělí omezuje na 14 dní fungování školních klubů.

Mateřské školy a družiny zůstanou bez omezení

Celostátně uzavřené zůstanou také základní umělecké školy. Jedinou výjimkou zůstane individuální výuka.

Neměnný režim výuky zůstává na prvních stupních základních škol. Dále budou v provozu také mateřské školy a školní družiny. Plaga zopakoval, že nemá docházet k přílišnému promíchávání dětí.

Brífink po jednání vlády k zavedení nových opatření proti šíření koronaviru z 8. října (zdroj: ČT24)

„Opatření zohledňují snahu a potřebu v maximální možné míře zachovat prezenční vzdělávání,“ okomentoval opatření Plaga.

Ministr školství avizoval, že na 26. a 27. října vyhlašuje mimořádné volno. „Chápejte tyto dva dny jako dny boje proti covidu. Dny, které musíme využít k tomu, aby se nám podařilo se situací vypořádat,“ konstatoval.