Vykázání zástupce Tchaj-wanu bylo nešťastné a mediálně zveličené, soudí Petříček

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) hostem pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) se domnívá, že incident týkající se odvolání zástupce Tchaj-wanu je mediálně zveličený. Ministr to ve středu uvedl v pořadu Události, komentáře. Zároveň se ale podle něj jedná o nešťastnou situaci, které se ovšem dalo předejít. Hodnotit práci Marty Novákové (za ANO), s níž by se příští týden rád sešel, ale Petříček nechtěl.

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) minulou středu odvolala na žádost Číny z jednání představitelů ministerstva se zahraničními diplomaty zástupce Tchaj-wanu. Její krok vzbudil vlnu kritiky a o její okamžité odvolání požádala premiéra Andreje Babiše (ANO) například polovina senátorů.

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) už s Novákovou o incidentu krátce telefonoval a rád by se s ní podle svých slov setkal také osobně. „My bychom především chěli lépe koordinovat přípravu podobných akcí tak, aby se podobným situacím předcházelo,“ uvedl  Petříček ve středu v pořadu Události, komentáře.  

Práci ministryně Novákové ale hodnotit nechtěl. „Nehodlám hodnotit práci kolegů ministrů. Z pozice šéfa české diplomacie bych jenom byl rád, abychom měli nastavené koordinační nástroje, když se pořádají akce s diplomatickým výborem, když se připravují akce s našimi zahraničními partnery… Všichni máme zájem na tom, abychom nemuseli takovéto situace řešit,“ řekl Petříček.

Komunikace mezi oběma ministerstvy je tak podle Petříčka důležitá. „Opravdu bych také nabídl, abychom průběžně komunikovali mezi příslušnými odbory na ministerstvu zahraničních věcí a ministerstvu průmyslu a obchodu, aby například i protokolární oddělení bylo průběžně v kontaktu. Jak říkám: Situace byla nešťastná a myslím, že se jí dalo předejít,“ dodal Petříček.

Petříček: Incident byl mediálně zveličen

Situace ale podle Petříčka tolik vážná není. „I s ministerstvem průmyslu a obchodu si chceme nastavit komunikaci tak, abychom se spíše zaměřili na pozitivní stránky spolupráce s našimi zahraničními partnery. Situace asi není zas až tak závažná, bylo to spíše mediálně zveličeno,“ poznamenal šéf české diplomacie. 

Termín ministerské schůzky ale ještě podle Petříčka stanovený není. „Budeme ho hledat po mém návratu ze Spojených států,“ uvedl. Tam šéf české diplomacie odcestoval při příležitosti čtvrtečního sedmdesátého výročí vzniku Severoatlantické aliance.

Čínskému velvyslanci Petříček sdělil, že Tchaj-wan je pro Českou republiku významným ekonomickým partnerem, se kterým chce rozvíjet vztahy v obchodu, investicích, kultuře, vědě a výzkumu. Česko má přitom podle šéfa diplomacie zájem pokračovat v ekonomické spolupráci s oběma zeměmi –jak s Čínou, tak s Tchaj-wanem. „V tomto směru si musíme stát za svým. Jsme suverénní a sebevědomá země, takže máme zájem si prosazovat své zájmy v jednání s našimi partnery,“ dodal.

Celý rozhovor, který se týkal také NATO nebo návštěvy prezidenta Zemana v Rakousku, je k dispozici ve videu.