Stoltenberg v Kongresu varoval před průbojnějším Ruskem a podtrhl význam NATO

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg u příležitosti 70. výročí vzniku NATO vystoupil na společném zasedání obou komor amerického Kongresu. V projevu varoval před hrozbou, kterou pro Severoatlantickou alianci představuje mnohem průbojnější Rusko. Moskvu přitom znovu vyzval, aby se vrátila k podmínkám smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF).

„NATO nemá v úmyslu rozmístit v Evropě jaderné rakety,“ prohlásil Stoltenberg. „Vždy však podnikne nezbytné kroky k přesvědčivému a účinnému odstrašení,“ dodal v Kongresu, kde se dočkal i ovací vestoje.

Jak poznamenala agentura Reuters, šéf NATO svou řeč rovněž využil k obraně „nejúspěšnější Aliance v historii“, která je často terčem kritiky ze strany amerického prezidenta Donalda Trumpa. „NATO je dobré pro Evropu, je ale dobré i pro Spojené státy,“ nechal se slyšet Stoltenberg.

Aliance podle něj nechce nové závody ve zbrojení. „Nechceme novou studenou válku. Ale nesmíme být naivní,“ dodal. „Naše Aliance neexistuje 70 let jen kvůli pocitu nostalgie či sentimentu. NATO tu stále je, protože je to v národním zájmu každé z našich zemí,“ doplnil. Debaty o odlišných postojích některých členských zemí nejsou podle něj „známkou slabosti, ale naopak známkou síly“.

V úterý se setkal i s americkým prezidentem. Ten opakovaně naléhá na členy Aliance, aby na společnou obranu poskytovali více peněz. Některé členské státy nedávají na obranu ani požadované minimum, tedy dvě procenta hrubého domácího produktu ročně, což se týká i České republiky.

V úterý Trump řekl, že by členové Aliance měli platit ještě víc. Loni na summitu NATO hovořil o čtyřech procentech HDP. Stoltenberg v Kongresu uvedl, že členské státy již navýšily obranné výdaje o miliardy.

Stoltenbergův projev si vyslechl i český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který se zúčastnil společného zasedání obou komor Kongresu na pozvání šéfky Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové.

Petříček ve Washingtonu k 70. výročí založení NATO promluvil na ministerském fóru Centra pro analýzu evropské politiky (CEPA). „NATO je nejúspěšnější organizací zajišťující kolektivní obranu. Aliance musí těsněji spolupracovat s EU kvůli hybridní povaze nových vojenských i nevojenských hrozeb,“ citovalo ministerstvo na Twitteru z Petříčkova projevu.

Petříček Stoltenbergův projev ocenil. Pro Česko bude důležité, a bude to také předmětem čtvrtečního jednání, jak se může NATO postavit výzvám, jako je agresivnější chování Ruska, které nerespektuje mezinárodní právo, řekl. „My se chceme především zaměřit na posílení odstrašujících kapacit Severoatlantické aliance, tak, aby konflikty nevznikaly,“ podotkl. Snahou je ale podle něj zároveň vést s Ruskem dialog. „Nechceme jej izolovat. Chceme nalézt shodu na řešení některých zamrzlých konfliktů,“ doplnil.