TÉMA

Marta Nováková

Čína si stěžovala na Kuberu kvůli jeho vztahům s Tchaj-wanem, píše Deník N

Čínská ambasáda v Praze si v Senátu stěžovala na středeční projev předsedy horní parlamentní komory Jaroslava Kubery (ODS) na tchajwanské oslavě, kde vyzdvihl ekonomickou spolupráci a vyfotil se s představiteli tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře. Prezident Miloš Zeman a další ústavní činitelé Kuberu, který má v plánu příští rok i návštěvu Tchaj-wanu, následně varovali, že jeho jednání může zhoršit vztahy s Čínou. Uvedl to server Deník N.
11. 10. 2019|

Sestěhování tří státních agentur se oddaluje. Až nastane, ušetří se prý miliony

Sestěhování státních agentur CzechInvest, CzechTourism a CzechTrade se oddaluje. Nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) počítá s tím, že jasný model, jak ke propojení dojde, bude v létě. Jeho předchůdkyně Marta Nováková počítala, že stěhování by mohlo proběhnout do června. Navíc má dojít k personálnímu propojení vybraných odborů, ušetří se tím prý miliony.
11. 5. 2019|

Zeman zachovává historickou pravdu, řekl ruský velvyslanec na recepci k výročí konce války

Prezident Miloš Zeman se zúčastnil oslav konce druhé světové války na ruském velvyslanectví. V projevu předneseném v ruštině stejně jako loni přirovnal nacismus k islamistickému terorismu a vyzval k boji proti teroristům, dokud si jejich činy nevyžádají stejně obětí jako činy nacistů. Den vítězství se v Rusku slaví 9. května, tedy o den později než na Západě.
9. 5. 2019|
Interview ČT24

Marta Nováková: Na dostavbě Dukovan se bude podílet řada firem. Technologie by měla zůstat v českých rukou

Bývalá ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) vidí jako jeden ze svých největších úspěchů to, že se posunula otázka výstavby nového jaderného bloku na úroveň vlády. Uvedla to v Interview ČT24. Navíc se podle ní podařilo více zapojit – minimálně po stránce informativní a doporučující – všechny parlamentní politické strany, protože půjde o strategické rozhodnutí, které nemůže rozhodovat pouze vládnoucí koalice. O výstavbu nových jaderných bloků v Česku mají zájem firmy minimálně ze šesti zemí, tendr na nový blok v Dukovanech by mohl být zahájen už příští rok.
8. 5. 2019|

Noví ministři mají za sebou senátní křest ohněm a seznamování s úřady

Tři noví ministři mají za sebou první pracovní den. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová, ministr dopravy Vladimír Kremlík i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (všichni za ANO) již museli zajít za zákonodárci a obhajovat před nimi předpisy připravené předchozími ministry. Zároveň začali připravovat některé změny i na samotných ministerstvech.
2. 5. 2019|

Po výměně náměstků na ministerstvu průmyslu a obchodu končí Pilný, nastupují Jirotková a Dejl

První politickou náměstkyní na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) se stane Silvana Jirotková, jež dosud vedla státní agenturu CzechInvest, uvedl ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). V polovině května si přivede ještě druhého náměstka, bude jím Jan Dejl z ministerstva financí, potvrdil ředitel komunikace ministerstva Jan Piskáček.
2. 5. 2019|

Hlas malých a středních podniků v čele ministerstva průmyslu. Havlíček nežádá sto dnů hájení

Ministerstvo průmyslu a obchodu nově vede Karel Havlíček, který nahradil odvolanou Martu Novákovou (oba za ANO). Havlíček se bude věnovat energetice, chce také restrukturalizovat státní agentury. Jako vicepremiér pro hospodářskou politiku by také měl garantovat užší spolupráci ekonomických resortů.
10. 4. 2019Aktualizováno30. 4. 2019, 17:14|

Havlíček chystá změny na ministerstvu. Skončí političtí náměstci i mluvčí

Budoucí ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) chce po svém jmenování 30. dubna vyměnit oba politické náměstky Alexandru Rudyšarovou a Ivana Pilného (ANO). Místo nich přijdou dva lidé z byznysu, jejich jména Havlíček neprozradil. Úkolem prvního budou inovace a slučování vládních agentur CzechTrade a CzechInvest, druhý se bude orientovat na řízení resortních organizací. Změní se i celý tým komunikace. Řekl také, že s premiérem Andrejem Babišem (ANO) personální změny neřešil.
24. 4. 2019Aktualizováno24. 4. 2019, 17:05|
Týden v politice

Babiš: Kněžínek byl nominován v personální tísni. Je to dobrý legislativec

Jan Kněžínek se stal ministrem spravedlnosti v personální tísni, legislativec je ale dobrý, prohlásil předseda vlády Andrej Babiš pro pořad Týden v politice. Kněžínkovu vládní budoucnost více komentovat nechtěl, třebaže se o ministrovu jménu mluvilo v souvislosti se současnými vládními změnami – do čela dopravního resortu se má postavit Vladimír Kremlík, ministerstvo průmyslu a obchodu by měl řídit Karel Havlíček.
14. 4. 2019|

Babiš uvažuje o zřízení postu vicepremiéra pro ekonomiku. Možným kandidátem je Havlíček

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvažuje o zřízení postu vicepremiéra pro ekonomiku. Řekl to v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny. Ministrů by bylo stejně, navýšil by se počet místopředsedů vlády.
13. 4. 2019|

Start týdne s vládní rošádou. Zeman v pondělí přijme nástupce Ťoka a Novákové

Budoucí ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček by se měl v pondělí odpoledne v Lánech představit prezidentu Miloši Zemanovi. Tentýž den se hlava státu seznámí i s Vladimírem Kremlíkem, který se má ujmout ministerstva dopravy. O konci stávajících resortních šéfů – Marty Novákové a Dana Ťoka (oba za ANO) – informoval premiér Andrej Babiš Pražský hrad ve středu.
11. 4. 2019Aktualizováno11. 4. 2019, 13:44|

Energetické šmejdy nechce Nováková omezit, ale rovnou vymýtit. Zrušit smlouvu bude jednodušší

Nejpozději od příštího roku by měly zcela zmizet triky známé od nechvalně proslulých prodejců, kteří lákají spotřebitele k nevýhodnému přechodu k údajně levnějšímu dodavateli energie. Ministerstvo průmyslu a obchodu představilo řadu legislativních opatření, která mají s nekalými obchodními praktikami takzvaných energetických šmejdů skoncovat.
11. 4. 2019|
Události komentáře

Havlíček: Data musíme zlevnit. Začneme na tom pracovat okamžitě

Marta Nováková na ministerstvu průmyslu a obchodu neselhala, je přesvědčen její premiérem navržený nástupce Karel Havlíček. Upřednostnila však podle něj témata méně viditelná, podle Havlíčka možná ne ta nejdůležitější. On sám může stavět na dobrém vztahu s předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO) i na dosavadním působení ve vedení vládní rady pro výzkum. Rozhovor s Karlem Havlíčkem vedl v Událostech, komentářích Michal Kubal.
11. 4. 2019|

Babiš oznámil změny ve vládě: Novákovou na průmyslu nahradí Havlíček, Ťoka na dopravě Kremlík

Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce s prezidentem oznámil jména kandidátů na nové ministry. Ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou (za ANO) má nahradit místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček, ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) by měl vystřídat náměstek Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Vladimír Kremlík.
10. 4. 2019Aktualizováno10. 4. 2019, 19:21|

Mobilní data, odložená dostavba jaderných elektráren a odchod zástupce Tchaj-wanu. Nováková vydržela na ministerstvu necelý rok

Na ministerstvo průmyslu a obchodu přišla Marta Nováková loni v červnu. Za svůj cíl si vytkla omezení byrokracie pro podnikatele, posílení oblasti služeb a obchodu a také digitalizaci. Místo toho po několika „přešlapech“ a kontroverzních výrocích ministerstvo opouští.
10. 4. 2019|

Česko bude lákat čtvrtého mobilního operátora, schválila vláda. Ale až pro budoucí síť 5G

Česko bude v druhé polovině letošního roku v aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G opět lákat čtvrtého mobilního operátora. Vláda schválila návrh podmínek aukce, potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO). Od příchodu čtvrtého operátora si slibuje pokles cen.
9. 4. 2019|

Změny ve vládě Babiš nevylučuje, o budoucnosti ministrů se chystá mluvit se Zemanem

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce případné změny ve vládě probrat s prezidentem Milošem Zemanem, na termín schůzky ale zatím čeká. Uvedl to v nedělním pořadu Partie televize Prima. Na posledním jednání na Pražském hradě toto pondělí prý spolu budoucnost ministrů neřešili. Změny ve vládě Babiš nevylučuje, zopakoval však, že záležitost by nejdříve probral s hlavou státu a příslušným ministrem. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka se schůzka uskuteční pravděpodobně nejpozději ve středu.
7. 4. 2019Aktualizováno7. 4. 2019, 19:28|
Události komentáře

Pochybila hlavně čínská strana, říkají o vypovězení tchajwanského zástupce koaliční politici

Že setkání investorů v sídle resortu průmyslu a obchodu z minulého týdne musel na žádost čínského velvyslance opustit zástupce Tchaj-wanu, neukazuje podle politiků vládních stran ani tak na problém na straně ministryně Marty Novákové (za ANO), nýbrž čínského ambasadora Čang Tien-mina. Podle Lubomíra Zaorálka (ČSSD) Čína porušila dřívější dohody o vzájemných vztazích. Senátor Marek Hilšer je však k ministryni Novákové dál kritický, odchod tchajwanského zástupce považuje za ponižující pro ČR. O událostech na ministerstvu průmyslu a obchodu hovořili politici v Událostech, komentářích.
5. 4. 2019|

Schůzka, ze které musel odejít zástupce Tchaj-wanu. Podle poslanců se to už nesmí opakovat

Setkání investorů v sídle resortu průmyslu z minulého týdne, které musel na žádost čínského velvyslance opustit zástupce Tchaj-wanu, označil za nešťastnou událost zahraniční výbor sněmovny. Kvůli zmíněné schůzce čelí výzvám k rezignaci ministryně Marta Nováková (za ANO). Poslanci apelovali na lepší spolupráci ministerstev – aby se podobná situace neopakovala.
4. 4. 2019|
Události komentáře

Vykázání zástupce Tchaj-wanu bylo nešťastné a mediálně zveličené, soudí Petříček

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) se domnívá, že incident týkající se odvolání zástupce Tchaj-wanu je mediálně zveličený. Ministr to ve středu uvedl v pořadu Události, komentáře. Zároveň se ale podle něj jedná o nešťastnou situaci, které se ovšem dalo předejít. Hodnotit práci Marty Novákové (za ANO), s níž by se příští týden rád sešel, ale Petříček nechtěl.
4. 4. 2019|

Zemana přijal rakouský prezident, o kanálu Dunaj-Odra-Labe ale Van der Bellena nepřesvědčil

Českého prezidenta Miloše Zemana ve středu ve svém vídeňském sídle Hofburgu uvítal s vojenskými poctami prezident Rakouska Alexander Van der Bellen. Česká hlava státu přijela k jižním sousedům poprvé od loňského znovuzvolení. V Rakousku se snaží najít i podporu pro výstavbu vodní cesty mezi Dunajem a Odrou.
3. 4. 2019Aktualizováno3. 4. 2019, 14:32|

Neudělám to, odpověděl Hřib na žádost Číny, aby ze setkání odešel zástupce Tchaj-wanu

Čínský velvyslanec usiloval o odchod tchajwanského diplomata už na novoročním setkání pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) s diplomatickým sborem, Hřib to ale odmítl. Vyplývá to z tiskové zprávy pražského magistrátu o nynější Hřibově pracovní cestě na Tchaj-wan. Stejné čínské žádosti při setkání s diplomaty ve středu vyhověla ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO), opozice ji za to kritizuje a vyzývá k odstoupení. Magistrát také uvedl, že Praha má zájem o přímou leteckou linku s tchajwanskou metropolí Tchaj-pejí.
31. 3. 2019|

Na žádost Číny odvolala Nováková ze schůzky zástupce Tchaj-wanu. Petříček s ní o tom chce mluvit

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) chce probrat s ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou (za ANO) středeční událost, kdy musel zástupce Tchaj-wanu na žádost čínského velvyslance opustit setkání představitelů ministerstva se zahraničními diplomaty. Na podobná setkání byl přitom v minulosti zván pravidelně, připomíná někdejší šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD).
29. 3. 2019|

Neuvěřitelné, postrádá to smysl. Babiš kritizuje dokument o cenách mobilních dat, který si vyžádal

Premiér Andrej Babiš (ANO) zkritizoval dokument o reálných cenách mobilních dat, který mu dodala Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS). Obsah šestistránkové prezentace označil za neuvěřitelný, chybí v ní podle něj základní údaje. O ně požádal v polovině března v rámci „tlaku na levnější data,“ jak své tažení označil. Mluvčí asociace Jiří Grund řekl, že premiér asi zapomněl, že stát financuje Český telekomunikační úřad, který má údaje o cenách k dispozici.
26. 3. 2019Aktualizováno26. 3. 2019, 19:38|