Pochybila hlavně čínská strana, říkají o vypovězení tchajwanského zástupce koaliční politici

Události, komentáře: Česko a tchajwanská kauza (zdroj: ČT24)

Že setkání investorů v sídle resortu průmyslu a obchodu z minulého týdne musel na žádost čínského velvyslance opustit zástupce Tchaj-wanu, neukazuje podle politiků vládních stran ani tak na problém na straně ministryně Marty Novákové (za ANO), nýbrž čínského ambasadora Čang Tien-mina. Podle Lubomíra Zaorálka (ČSSD) Čína porušila dřívější dohody o vzájemných vztazích. Senátor Marek Hilšer je však k ministryni Novákové dál kritický, odchod tchajwanského zástupce považuje za ponižující pro ČR. O událostech na ministerstvu průmyslu a obchodu hovořili politici v Událostech, komentářích.

Podle politiků vládních stran sice nebyly události, které se staly na jednání ministryně Novákové se zástupci pevninské Číny i Tchaj-wanu, standardní, ale hlavní problém nehledají u ministryně či jejích podřízených.

„Sporné věci byly podle mě ze strany čínské ambasády,“ míní poslanec ČSSD a bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Také podle poslance ANO a experta vládního hnutí na zahraniční politiku Jaroslava Bžocha se čínský velvyslanec „choval jako jediný velice nestandardně“.

Nemyslí si to ale senátor Marek Hilšer. Podle něj byl výsledek (tedy odchod tchajwanského zástupce) pro Česko ponižující. „Paní ministryně měla jasně říci, že pokud byl pozván zástupce Tchaj-wanu, tak na akci zůstane. Neměla přistupovat na ponižující roli pro Českou republiku, kdy vlastně poslouchala příkazy velvyslance Čínské lidové republiky. To byla chyba,“ zlobí se.

Hilšer považuje Tchaj-wan za významnějšího obchodního partnera pro Česko, než je pevninská Čína. „Investuje u nás třikrát více než samotná Čína, vytvořil tady sedmnáct tisíc pracovních míst oproti Číně, která vytvořila tři tisíce pracovních míst,“ upozornil.

Podle Jaroslava Bžocha ale konečné rozhodnutí nepřišlo od české strany. „Nebylo to vyhození tchajwanské delegace, ale konzultace s nimi. Sami vyhodnotili situaci, že bude lepší, když odejdou,“ upozornil. Dodal, že stejně šlo o „nešťastné řešení“. „Měli tam zůstat. Myslím si, že se mohl poroučet s klidem čínský velvyslanec a nic hrozného by se taky nestalo,“ řekl poslanec ANO.

Zaorálek: Neustupovat, ale držet linii

Lubomír Zaorálek předpokládá, že po čtvrtečním jednání zahraničního výboru Poslanecké sněmovny, kde experti stran na zahraniční politiku o incidentu s ministryní Novákovou hovořili, se nic takového již nebude opakovat. „Připadá mi, že jsme se dozvěděli, co se odehrálo, a řekli jsme, jak by to mělo vypadat do budoucna,“ podotkl.

Zároveň připomněl, že v minulosti vznikla dohoda mezi Českem a Čínou o mantinelech vzájemých vztahů. „Máme svou politiku jedné Číny, v jejímž rámci je také obchod s Tchaj-wanem,“ upřesnil. Česká strana podle něj dohodu porušila, když v roce 2016 přijal tehdejší ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) na svém úřadu dalajlamu. Zaorálek soudí, že to neodpovídalo slibu, že „budeme na úrovni ministrů, premiéra, prezidenta jednat s oficiálními zástupci“. 

Tehdy po setkání českého ministra s dalajlamou následovalo takzvané prohlášení čtyř, ve kterém vrcholní čeští představitelé konstatovali, že „osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky ČR“.

Podle Zaorálka ale nyní dohodu porušila naopak Čína. „My jsme tehdy porušili linii, která se dohodla. Proto jsem souhlasil s tím, že se stalo něco, co nemělo posvěcení vlády, a my se vracíme k tomu, co se dohodlo, a budeme to držet. A stejně tak dneska. Když se přijde z čínské strany s něčím, co posouvá linii, nemáme ustupovat, a máme ji držet,“ řekl.