Východ Česka zasáhly bouřky s krupobitím, letadlo mířící do Brna muselo přistát v Praze

Českem se přehnaly přívalové deště. Z míst natáčeli iReportéři (zdroj: iReportér/Josef Levý/Marie Rychla/Petr Mazanec/Michal Špirit)

Silné bouřky zasáhly odpoledne východ republiky, potrvají do noci. Ojediněle s sebou mohou přinést přívalový déšť, silný vítr i krupobití. Hrozí i vzestup hladin toků na povodňové stupně. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Více srážek meteorologové očekávají také v příštím a druhém zářijovém týdnu.

Výstraha před silnými bouřkami platí od pondělních 15:00 do úterních 03:00 pro Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj a také pro východní části Vysočiny a Pardubického kraje. Při bouřkách může napršet až čtyřicet milimetrů srážek, tedy čtyřicet litrů na metr čtvereční, a vítr může v nárazech dosáhnout rychlosti až sedmdesáti kilometrů za hodinu.

Ve východních částech Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje mohou toky dosáhnout povodňových stavů. Podle meteorologů se to týká hlavně menších toků, jejichž hladiny se mohou dostat na nejnižší stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost. Z břehů by se voda vylévat neměla.

Bouře nad Brnem odklonila letadlo

Krátce před 15:00 ČHMÚ oznámil, že přes jižní část Vysočiny již postupují velmi silné bouřky doprovázené přívalovými dešti a kroupami o velikosti kolem tří centimetrů.

Bouřka s krupobitím se odpoledne prohnala i nad Brnem, zaměstnala hasiče. Odstraňovali stromy a větve ze silnic, místy také čerpali vodu z bytů a sklepů. Voda zatopila například byt ve Vranovské ulici nebo sklep v Lidické ulici nedaleko brněnského centra. „V souvislosti s bouřkami evidujeme za uplynulou hodinu 22 událostí,“ informovali hasiči na Twitteru krátce po 17:00. Většina zásahů se odehrála v Brně a v okolí města.

Kvůli bouřce bylo také odkloněno letadlo, které směřovalo do Brna z Londýna. Počasí ale znemožnilo přistání, stroj společnosti Ryanair proto zamířil na letiště do Prahy. Podle stránek brněnského letiště dopraví cestující na Moravu autobusy.

Do neděle by se mělo oteplovat

Podle týdenní předpovědi a měsíčního výhledu ČHMÚ by mělo být množství srážek v tomto a prvním zářijovém týdnu průměrné, v příštím a druhém zářijovém týdnu průměrné až nadprůměrné. Průměrný úhrn srážek pro nadcházející čtyři týdny je 64 milimetrů.

V úterý se sice ochladí, přes den teploty vystoupají podle předpovědi maximálně k 21 stupňům Celsia a na západě jen k 15 stupňům, v dalších dnech se ale má postupně oteplovat. Na tropických 30 stupňů se má teploměr vyšplhat v neděli. Týdenní průměr nejvyšších denních teplot ČHMÚ předpokládá v příštím a prvním zářijovém týdnu kolem 22 stupňů Celsia, ve druhém týdnu v září kolem 20 stupňů.

Měsíční výhled je založen na numerických předpovědních modelech a vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro daná období.