Vláda změnila pravidla pro hromadné akce. Při nákupu skipasů se bude prokazovat bezinfekčnost

Vláda na pátečním jednání zavedla nová pravidla pro hromadné akce. Na akcích pro více než tisíc lidí se nebude možné od 22. listopadu prokazovat antigenním testem. Účastníci budou muset předložit pouze negativní PCR test, očkovací certifikát nebo potvrzení o prodělání nemoci covid-19. Venkovních akcí se od stejného data bude moci zúčastnit maximálně tisíc lidí. Při nákupu skipasů budou lidé muset podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) prokázat bezinfekčnost.

Vláda také schválila, že se zkrátí platnost testů pro návštěvy v sociálních zařízeních. Antigenní test bude platit jeden den, PCR test tři. „Testování zaměstnanců v těchto zařízeních jednou týdně, které je povinné pro neočkované, se změny nedotknou. Jejich testy dál hradí zdravotní pojišťovny,“ uvedl Vojtěch.

Ministr zdravotnictví předpokládá, že přijatá opatření by se neměla dva až tři týdny měnit. Pokud se situace zhorší, připadá podle něj v úvahu další zpřísnění prokazování bezinfekčnosti.

Skipas jen při prokázání bezinfekčnosti

Při nákupu skipasů se lidé budou muset podle ministra zdravotnictví Vojtěcha prokázat potvrzením o dokončeném očkování, proděláním nemoci covid-19 v posledním půl roce nebo negativní testem. Potvrzení budou moci předložit prostřednictvím aplikace Tečka nebo tištěným certifikátem. V uzavřených kabinách bude nutná ochrana dýchacích cest.

Na tiskové konferenci po jednání vlády Vojtěch doplnil, že doklad budou muset lidé předložit nejen při nákupu permanentky, ale i na výzvu provozovatele horského střediska v přepravním prostoru lanovek a vleků. Návštěvníci skiareálů budou muset dodržovat také rozestupy 1,5 metru.

Asociace horských středisek (AHS) tento týden uvedla, že s kontrolou bezinfekčnosti u návštěvníků lyžařských resortů počítá. S ministerstvy průmyslu a obchodu a resortem zdravotnictví o tom jednala. Střediska mají podle ředitele asociace Libora Knota opatření a manuál k pohybu návštěvníků v prostorách lanovek, vleků nebo půjčoven připraveny už od loňska.

„Stále opakujeme, že skiareály nejsou z epidemiologického hlediska žádným nebezpečím, protože je to na čerstvém vzduchu, rozestupy jsou většinou obrovské,“ tvrdí Knot.

Nejnovější průzkum AHS ukázal, že kontrola potvrzení o bezinfekčnosti od návštěvy hor neodradí šestapadesát procent Čechů. Sedmnáct procent lyžařů by ale kontroly odradily.

Provoz skiareálů zásadně poznamenala v minulé zimní sezoně omezení v souvislosti s šířením koronavirové infekce. Kvůli vládním opatřením zůstaly skiareály většinu sezony zavřené.

Babiš oznámil „brutální“ očkovací kampaň

Vláda podpořila pokračování kampaně na podporu očkování. Premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že by nyní měla být „brutální“. Vojtěch k tomu dodal, že bude například ukazovat, jak to vypadá na covidových odděleních nemocnic.

Podle Vojtěcha by plánovaná kampaň měla probudit lidi z letargie. Ministerstvo zdravotnictví chce část kampaně spustit příští týden. Zveřejněna prý bude na internetu a v tištěných médiích. Očkováno je v současnosti 6,1 milionu Čechů.

Kabinet podle Vojtěcha také navýšil finance na Chytrou karanténu, která se podílí mimo jiné na trasování nakažených, o dalších 272 milionů korun.