Velikonoční zvyky, lyžování i nákupy na zahradu. Letos jsou svátky ve stínu pandemie

Letošní velikonoční svátky významně ovlivnila pandemie koronaviru. Omezení kvůli šíření nemoci COVID-19 se projevují v Česku v nejrůznějších oblastech, ať už v dopravě či při nákupech, ale také u velikonočních zvyků.

Velikonoční zvyky

Nouzový stav zcela změnil velikonoční zvyklosti. Lidé nemohli jít do kostelů na tradiční velkopáteční obřady, děti mohly ztichlé zvony nahradit jen symbolicky.

Mladí tak řehtačkami museli nahradit zvony, které podle pověsti odletěly do Říma, jen před domem nebo na zahradě. Mnozí křesťané zároveň v průběhu nejvýznamnějších svátků v roce spoléhají na internet, přes který farnosti přenáší mše.

Velikonoční zvyky musí kvůli koronaviru částečně stranou (zdroj: ČT24)

Nakupování

Češi nepřestávají nakupovat ani v období svátků. Po otevření hobby marketů po téměř měsíci bylo ale lidí v obchodech méně než ve čtvrtek. Kromě prodeje pro kutily přišlo hodně lidí také do zahradnictví.

Právě na soukromých zahradách má mnoho z nich v plánu pracovat i o svátcích. Lidé si mohou nakoupit ještě o víkendu, o velikonočním pondělí bude většina obchodů zavřená.

Češi nakupují i o velikonočních svátcích (zdroj: ČT24)

Lyžování

Oblíbenou činností, pokud to počasí dovolí, je velikonoční lyžování. Letos se ještě lyžuje v Jeseníkách na Ovčárně, kde se znovu rozjely vleky po uvolnění přísných opatření. Umožňují to tamní dobré podmínky, neboť je stále dostatek přírodního sněhu. Lyžovat by se tam tak mohlo až do konce dubna.

Velikonoční lyžování pokračuje v Jeseníkách na Ovčárně (zdroj: ČT24)

Doprava o Velikonocích

Dopravci se chystají na velikonoční provoz, který postihla nejrůznější opatření. Nejvíce omezené jsou regionální spoje, těch je zrušených asi 1800. Zhruba čtvrtina vlaků nevyjede ani na nejvytíženější trase Praha–Brno–Ostrava.

Soupravy, které se do provozu Českých drah dostanou, dopravci pečlivě dezinfikují. Kromě klasické dezinfekce se využívají i speciální ozonové generátory. Až do úterý nebude možné koupit jízdenky přímo ve vlacích, mimo provoz zůstávají i jídelní vozy. Provoz výrazně omezili i soukromí dopravci. Omezení se dotkne také autobusové dopravy.

Velikonoční provoz na tratích ovlivňuje koronavirová krize (zdroj: ČT24)